Nekhernia klachten

Nekhernia klachten zijn de op één na meest voorkomende hernia klachten in Nederland. Hernia’s aan de rug komen vaker voor. Als u last heeft van een nekhernia kan dit voor veel ongemakken zorgen. De meest voorkomende klacht die u kunt ervaren is pijn. De pijn kan uitstralen naar verschillende delen van het lichaam.

Echter hoeven er niet altijd klachten op te treden. Er zijn veel mensen die rondlopen met een hernia, zonder dat ze het weten. De meeste mensen worden door een nekhernia belemmerd in het doen van hun dagelijkse activiteiten.

Anatomie van de hals
In een normale situatie beschikt bij ieder mens zijn/haar wervelkolom uit zeven wervels. Tussen iedere twee wervellichamen liggen tussenwervelschijven. De functie van een tussenwervelschijf is om er voor te zorgen dat de elasticiteit en de bewegingsmogelijkheden worden verhoogt. Tussen iedere twee wervels verlaten links en rechts zenuwwortels het wervelkanaal. Een nekhernia vindt meestal plaats tussen de 6e en de 7e wervel.

Pijn
Als mensen klachten ervaren bij een nekhernia, is dit voornamelijk pijn. De pijn wordt vaak als hinderlijk ervaren en kan uitstralen naar verschillende delen van het lichaam. Voorbeelden hiervan zijn hoofdpijn, pijn in de nek en pijn in het schoudergebied. In sommige gevallen straalt de pijn ook uit naar de armen en in het uiterste geval naar de benen. Op het moment dat er druk wordt gezet, wordt de meeste pijn gevoeld.

Dit kunt u voelen wanneer u moet niezen, hoesten of persen. Wanneer u uw hoofd draait of buigt, wordt de pijn in de arm verergert. Echter hoeft er niet altijd pijn op te treden, in sommige gevallen hebben mensen namelijk niet door dat ze last hebben van een hernia.

Andere klachten
Naast pijn hebben sommige mensen ook last van een prikkelend of doof gevoel van de huid. Daarnaast wordt er soms ook krachtverlies ervaren in de hand of arm. In het ergste geval kunnen er uitvalsverschijnselen ontstaan, bijvoorbeeld verlamming in een van de spieren. In dit geval is het belangrijk om direct naar uw huisarts te gaan.

Diagnose
Pijn in de nek of eromheen hoeft niet altijd direct te wijzen op een nekhernia. Om vast te stellen of het daadwerkelijk een nekhernia is of dat het wat anders is, zal er een diagnose gesteld moeten worden. Een huisarts kan aan de hand van vragen, een lichamelijk onderzoek en het vaststellen van de klachten, bepalen of het een nekhernia is.

Wanneer u de klacht ervaart als een dof gevoel van de huid, dan kan u huisarts dit testen. Door middel van een watje of een prikkertje. Krachtverlies kan ook getest worden. Blijkt uit de diagnose dat er een vermoeden is op een beknelde zenuw, dan zult u doorverwezen worden. Deze zal vervolgens een MRI of CT scan laten doen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.