21 oplossingen tegen misselijkheid in de wagen

gember tegen misselijkheid

Oorzaken van misselijkheid in de wagen

Iedereen heeft al wel eens meegemaakt dat men misselijk is in de een wagen of in de bus. Waarschijnlijk al iets sneller voor langere dan voor korte ritten. Daar kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen. Misselijkheid in de wagen kan optreden:

  1. Bij een opgezette buik in combinatie met warme temperaturen. Gas in de darmen door obstipatie of door diarree, kan er voor zorgen dat men onwel wordt. Dit gevoel wordt extra versterkt wanneer het warm weer is zoals in de zomer of op vakantie in een warm land. Men wordt onwel, misselijk en heeft de neiging tot braken. Meer informatie om opgeblazen gevoel en harde buik te vermijden: www.opgezettebuik.info
  2. Wanneer men reeds misselijk is door ziekte, kan het rijden met de wagen dit gevoel nog extra versterken.
  3. 60% tot 80% van de zwangere vrouwen hebben last van zwangerschapsmisselijkheid die kan optreden op verschillende momenten van de dag. Zwangere vrouwen die achteraan in de auto of bus meereizen, worden sneller gevat door misselijkheid dan wanneer ze te voet of met de fiets zouden gaan.
  4. Door het nemen van zeer hobbelige wegen, scherpe bochten en sportief rijden, kan na verloop van tijd misselijkheid in de wagen optreden.
  5. Wanneer men lijdt aan reisziekte, kinetose of bewegingsziekte word je met zekerheid gevat door misselijkheid en het gevoel dat je moet overgeven.

Enkele cijfers

Van de 5 boven vernoemde oorzaken komt reisziekte het meeste voor. 1 op 3 personen worden getroffen door een of andere vorm van kinetose waarvan vrouwen en kinderen (tussen 2 en 12 jaar) het meest gevoelig zijn aan de kwaal. Zo hebben vrouwen 3 maal meer kans om in de wagen misselijk te worden dan mannen. Ook jongere mensen lijken over het algemeen gevoeliger te zijn aan reisziekte.

gember tegen misselijkheidVerder blijkt dat in Azië reisziekte veel vaker voorkomt dan in andere continenten.

(Bron:23andMe)

Gelukkig hebben studies ook aangetoond dat door veelvuldige te reizen, na verloop van tijd de reisziekte kan overwonnen worden. Het lichaam past zich namelijk aan, aan de nieuwe manier van reizen.

Oplossingen tegen misselijkheid?

Misselijkheid in de wagen is makkelijk te voorkomen of te verhelpen. We geven hieronder een aantal tips en trucs om ook jouw misselijkheid te overwinnen:

Voor het rijden

  • Zorg voor een goede nachtrust. Mensen die moe zijn of te weinig slapen, hebben meer kans om in de auto misselijk te worden.
  • Drink de avond ervoor niet meer dan 2 glazen wijn. Een kater heeft zeker een negatieve invloed op reisziekte.
  • Eet een lichte maaltijd en zorg dat je niet te vol bent voor je vertrekt.
  • Vertrek ’s ochtend wanneer je monter en fris bent. In warme streken heb je ’s morgens nog een aangename buitentemperatuur.
  • Heb je kinderen die last hebben van reisziekte, reis dan ’s nachts zodat ze hele rit kunnen slapen.
  • Ga voor je vertrekt naar het toilet.
  • Neem voldoende water mee om onderweg te drinken.
  • Als je van voor in de wagen plaats neemt, heb je minder kans op reisziekte. Daarom dat bestuurders zelf er nooit last van hebben.
  • Medicatie kan helpen om reisziekte te voorkomen. Deze medicatie bestaat voornamelijk uit antihistaminica die er voor zorgen dat braken onderdrukt wordt. Deze medicatie moet men innemen ongeveer een uur, voor men met de wagen of bus vertrekt:
    • meclizine, beter bekend als Antivert, Meni-D, Bonine of Atrizine.
    • promethazine, beter gekend als Phenadoz, Promethegan en Phenergan.
    • diphenhydramine of Benadryl
    • dimenhydrinate (Dramamine)
    • cyclizine of Marezine
    • Scopolamine pleisters (langdurige werking) die minstens 6 uur op voorhand worden aangebracht. Ze hebben een werkingsduur van maximaal 3 dagen.

Opgelet! Lees altijd goed de bijsluiter. Van deze medicatie kan men ook andere bijwerkingen krijgen zoals een suf gevoel, droge mond, duizeligheid of zelfs slaperigheid. Medicatie met langdurige werking is meestal niet zo geschikt voor kinderen. Het kortwerkende cinnarizine kan wel ingenomen worden door kinderen vanaf 6 jaar. Wel altijd even de huisarts raadplegen voor gebruik.

Tijdens het rijden

Ook tijdens het rijden met de wagen zelf, kan je de misselijkheid voorkomen of onderdrukken door volgende tips:

  • Een heel belangrijke tip: lees geen boeken of speel geen spelletjes op de iPad maar houd kinderen op een andere manier in de wagen bezig.
  • Zet de klimaatregeling zo dat het niet te warm en niet te koud is. Zorg wel voor voldoende frisse lucht.
  • Stop regelmatig om de benen te strekken en even te pauzeren. Vergeet niet dat je enkel lichte maaltijden nuttigt.
  • Laat de persoon (en als ze een rijbewijs hebben) met reisziekte zelf ook aan het stuur zitten. Chauffeurs hebben nooit last van reisziekte. Wel opletten wanneer je reismedicatie genomen hebt. Sommige medicatie kan je versuffen en kan je best niet met de wagen rijden.
  • Vermijd wegen met scherpe bochten en putten maar kies voor zoveel mogelijk rechte wegen (zoals autowegen en autosnelwegen).
  • Pas je rijstijl aan: niet hevig remmen en vertrekken.
  • Kijk zoveel mogelijk naar buiten en fixeer je op bepaalde punten.
  • Soms helpt het om iets licht en klein te eten zoals een cracker wanneer de misselijkheid toch opkomt.
  • Zet kinderen in een verhoogd stoeltje zodat ook zij naar buiten kunnen kijken.
  • Zorg voor de nodige ontspanning door bijvoorbeeld een rustig muziekje op te zetten.
  • Vermijd sterke geuren in de wagen (benzine dampen, sterke parfum, tabaksrook en etenswaren). Zwangere vrouwen kunnen hierdoor snel misselijk worden maar natuurlijk ook andere bestuurders.

 Het natuurlijk wondermiddel tegen misselijkheid: Gember

Als er één middel is dat effectief bekend staat om misselijkheid of reisziekte tegen te gaan, dan is het wel gember. Gember (Zingiber officinale) is wereldwijd verkrijgbaar en ook nog eens relatief goedkoop. Je vindt gember onder de natuurlijke verse vorm, maar ook in koekjes, thee, capsules, poedervorm enzovoorts.

Gember werkt het best bij een drankje met wat verse gepelde gemberschijfjes. Ook de poedervorm kan gebruikt worden om een theelepel in een drankje te mixen.

Opgelet! Hoewel gember op zich niet echt nevenwerkingen heeft, is het aan te raden dat men gember niet gebruikt bij de inname van bloedverdunners en hiermee bedoelen we ook aspirine.

Gemberrecept

gember tegen misselijkheidOp de website van ‘Dagelijkse kost’ vind je een leuk recept om Gemberlimonade te maken. Ze gebruiken hierbij ook verse munt wat bekend staat om hoogteziekte tegen te gaan.
Afbeeldingen: www.pixabay.com

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.