Artritis psoriatica

Artritis psoriatica is zoals de naam misschien al zegt een combinatie van de aandoeningen artritis en psoriasis. Artritis is een gewrichtsontsteking die bij meerdere gewrichten in het lichaam kan voorkomen. Psoriasis is een huidziekte waarbij een rode, schilferige huiduitslag ontstaat.

Bij artritis psoriatica heeft u dan ook last van gewrichtsontstekingen met een rode huiduitslag. Het kan zijn dat artritis en psoriasis tegelijkertijd ontstaan, maar het kan ook zijn dat de ene aandoening eerder klachten met zich meebrengt dan de ander.

Waardoor wordt artritis psoriatica veroorzaakt?
De oorzaken van artritis psoriatica zijn niet precies bekend. We weten wel dat erfelijkheid meestal een rol speelt en dat de aandoening iets te maken heeft met witte bloedcellen. Bij mensen met artritis psoriatica gaat er meestal iets mis in het afweersysteem, waardoor de witte bloedcellen alle stoffen aanvallen die niet eigen zijn.

Wat zijn de symptomen?
De meest voorkomende symptomen van artritis psoriatica zijn stijfheid en pijn in de tenen, vingers en gewrichten. De ontstoken plekken worden meestal rood en kunnen gaan zwellen. Veel mensen met artritis psoriatica zullen gedurende lange tijd een gevoel van vermoeidheid en lusteloosheid ervaren. Meestal zal het pijn doen als de ontstekingen worden aangeraakt.

Welke complicaties kunnen optreden?
Er zijn een aantal complicaties die als gevolg van artritis psoriatica kunnen ontstaan. Zo kunt u te maken krijgen met een overactieve blaas of darmklachten. Ook is het mogelijk dat u rusteloze benen krijgt of een ontsteking aan de ogen. Daarnaast komen allergieën vaker voor bij mensen met artritis psoriatica, omdat deze mensen minder histamine afbreken. De kans op hart- en vaatziekten is tevens groter als u artritis psoriatisca heeft.

Welke aandoeningen gaan samen met artritis psoriatica?
Er is uit onderzoek gebleken dat mensen met artritis psoriatica vaker te maken hebben met afwijkingen aan de tong, zoals een landkaarttong of een fissuurtong. Daarnaast dragen veel mensen met artritis psoriatica het herpes virus bij zich.

Virussen kunnen psoriasis uitlokken of verergeren. Waarschijnlijk is het herpes virus dan ook geen complicatie van psoriasis, maar is de psoriasis (mede) ontstaan door het virus. Artritis psoriatica gaat ook vaak samen met diabetes, aangezien beide ziektes door dezelfde factoren kunnen worden veroorzaakt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.