Artrose nek

Bij artrose spreekt men eigenlijk van gewrichtsslijtage. Artrose is een vorm van reuma waarbij het kraakbeen dunner en zachter wordt. Het kan op veel verschillende plaatsen in het menselijke lichaam optreden, een daarvan is de nek.

Artrose
De meeste uiteinden van botten, beschikken over een laag kraakbeen. Door het kraakbeen schuiven de botten niet tegen elkaar en kunt u goed bewegen. Botten die in een gewricht horen, worden bij elkaar gehouden door middel van banden en een gewrichtskapel. De binnenkant van het kapsel bevat een laag slijmvlies. Dit is de manier hoe alle botten in het menselijk lichaam zijn opgebouwd.

Bij mensen die last hebben van artrose wordt het kraakbeen aangetast. Op een gegeven moment is er vrijwel niets meer van over. Dit zorgt ervoor dat de botten langs elkaar gaan schuren. Hierdoor ontstaan er beschadigingen aan het bot. Hier reageert het bot vervolgens op en gaat zichzelf herstellen. Hierdoor wordt het bot dikker en ontstaan er aan de randen van het gewricht aangroeisels

Klachten en symptomen
Doordat het kraakbeen uiteindelijk verdwijnt, gaan de botten langs elkaar schuren. Dit veroorzaakt hevige pijn. De pijn wordt aan de ene kant ernstiger ervan dan als aan de andere kant. De pijn die ervaren wordt straalt ook uit naar onder andere de schouders, hoofd en/of armen. Een verkeerde houding, uw nek buigen of draaien kan zorgen voor nog meer pijn.

Diagnose
Als u al lange tijd last heeft van nekpijn is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Nekpijn hoort namelijk op vrije korte termijn vanzelf over te gaan. Door uw klachten kenbaar te maken, een lichamelijk onderzoek en een neurologisch onderzoek kunt uw huisarts al vaak een conclusie stellen. Als een huisarts geen duidelijkheid kan geven, dan kunt u worden doorgestuurd voor verder medisch onderzoek. Dit om er achter te komen of het daadwerkelijk nek artrose is, of dat het wellicht wat anders is. Om oorzaken uit te kunnen sluiten zal er een röntgenfoto of scan gemaakt worden.

Behandeling
Als u eenmaal last heeft van artrose zal u hier niet meer van afkomen. Artrose is een zeer vervelende aandoening, die ontzettend veel pijn met zich mee brengt. Door het slikken van pijnstillers kunt u de pijn wat stillen. Bij iemand die last heeft van artrose, gaat het lichaam zich proberen te beschermen. Dit doet uw lichaam door middel van stramheid, pijn en gezwollen gewrichten.

Dit zorgt ervoor dat bewegen moeilijk gaat en dat u dit liever ook niet wilt doen. Terwijl bewegen juist belangrijk is. Probeer zoveel mogelijk te bewegen wanneer u geen pijn voelt, u moet het natuurlijk niet overbelasten. Sporten die goed zijn voor als u last heeft van artrose, zijn: zwemmen, fietsen en wandelen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.