Bloed bij ontlasting

Als u naar het toilet bent geweest en ziet dat er bloed bij de ontlasting zit of op het toiletpapier, dan is dit meestal even schrikken. Het bloed kan komen door scheurtjes in of rondom de anus of het kan op de ontlasting zitten. In het laatste geval is het belangrijk om naar de huisarts te gaan.

Bloedverlies
Als er bloed uit de anus komt, kunt u dit op verschillende manieren aantreffen. Vaak na een toiletbezoek ziet u dat er bloed op of door de ontlasting zit. Daarnaast kunt u het bloed ook aantreffen op het toiletpapier. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft wel eens last van bloed bij de ontlasting. Belangrijk is om er achter te komen waar het bloed vandaan komt.

Ontstaan
Bloedverlies tijdens de ontlasting kan ontstaan door verschillende oorzaken. Meestal wordt het bloedverlies veroorzaakt door aambeien. Ook kan het komen doordat u last heeft van obstipatie en hierdoor de ontlasting hard en droog wordt. Obstipatie brengt vaak met zich mee dat de ontlasting een stuk moeilijker gaat en hierdoor kunnen er scheurtjes rondom de anus ontstaan. Elke keer dat u naar het toilet gaat om te poepen, scheuren de scheurtjes weer open. Hierdoor ontstaat het bloed wat op de ontlasting kan zitten of op het wc-papier.

Mensen die last hebben van de ziekte van Crohn kunnen ook last hebben van bloed tijdens de ontlasting, dat komt dan omdat er een ernstige ontsteking zit in de darmwand. Andere oorzaken kunnen zijn:
– een ernstige maagdarminfectie;
– een soa infectie door anale seks;
– een poliep in de darmen;
– bepaalde medicijnen.

Kleur van het bloed
Als u helder rood bloed aantreft op uw ontlasting of het wc-papier, dan komt dit in de meeste gevallen doordat er een scheurtje of wondje in het laatste deel van de darmen zit. Daarnaast kan het ook komen doordat u last hebt van aambeien. Bloed wat hoger uit hogere delen van uw darmen ligt, heeft vaak een zwarte kleur. Als u denkt dat u zwarte ontlasting heeft die sterk ruikt, ga dan langs de huisarts. Uw ontlasting zal namelijk getest moeten worden of er daadwerkelijk bloed aanwezig is. Dit is namelijk vaak met het blote oog moeilijk te zien.

Darmkanker
Heel zelden kan bloedverlies in de ontlasting duiden op darmkanker. Echter is het belangrijk om te weten dat dit maar heel zelden het geval is. Van de mensen boven de leeftijd van 40 jaar die bij de huisarts komen, hebben er 3 op de 100 daadwerkelijk darmkanker. Vertrouwt u het niet, ga dan langs bij uw huisarts. Een bezoek aan uw huisarts kan namelijk duidelijkheid verschaffen.

Er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat de kans op darmkanker groter kan zijn:
– als u ouder bent dan 50 jaar;
– als er binnen de familie darmkanker is ontdekt bij iemand voor zijn of haar 70e levensjaar;
– als het bloed door de ontlasting gemengd is en er dus niet boven op ligt;
– als de ontlasting veranderd is naar diarree met bloed.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.