Bloedsuiker meten

De meeste mensen zullen slechts een enkele keer last hebben van een te hoge of te lage bloedsuikerspiegel. Voor hen is het dan ook niet van belang om hun bloedglucosespiegel te meten. Als u echter vermoedt dat u diabetes heeft, kunt u het beste wel uw bloedsuiker meten. Zo kunt u erachter komen of u diabetes heeft en kan de arts een behandelplan voor u opstellen.

Bloedsuiker meten bij een arts

Eenmalige meting
Als u vermoedt dat u diabetes heeft, kunt u bij een arts uw bloedsuiker meten. De diagnose diabetes wordt echter niet na één keer meten gesteld, want het kan zijn dat u op het moment van meten toevallig een te hoge of te lage bloedsuiker heeft. Na meerdere keren meten kan de arts pas echt de diagnose diabetes stellen. De arts kan uw bloedsuiker meten op een aantal verschillende manieren.

Het kan zijn dat de arts uw bloedsuikerspiegel meet met een urinetest. Dit zal hij echter alleen doen als vooronderzoek voor diabetes. Het is namelijk betrouwbaarder om uw glucosegehalte te meten met een bloedtest. Als uw urine glucose bevat, kan dit op diabetes wijzen.

Een arts kan uw bloedsuiker tevens meten met een vingerprik. Hij neemt dan met een vingerprik wat bloed af en stopt dit in een bloedsuikermeter. Dit apparaat meet uw bloedsuikerwaarden en weergeeft ze. Meestal zal de arts niet één maar tweemaal uw glucosegehalte meten met een vingerprik. De eerste keer zal hij dit doen op een nuchtere maag. Daarna zult u een glas water met 75 gram glucose moeten drinken en drie uur later wordt de tweede meting gedaan. Dit noemen we ook wel de glucosetolerantietest.

Bloedsuiker meten over langere termijn
De waarden van de bloedglucosespiegel kunnen ook worden gemeten over de langere termijn. Dit wordt dan gedaan met een HbA1c-test. De arts kan hiermee vaststellen of de bloedsuiker de laatste twee tot drie maanden te hoog is geweest. Dit doet hij door te onderzoeken of er glucose aan de hemoglobinecellen in de rode bloedcellen zit.

Zelf thuis uw bloedsuiker meten

Als u diabetes heeft, kunt u het beste thuis uw bloedsuiker meten. Door de waarden van uw bloedsuiker vaak te meten, kan namelijk worden onderzocht welke behandeling het beste is. U hoeft niet steeds naar de huisarts als u zelf uw glucosegehalte meet. Met een bloedsuikermeter kunt u thuis gemakkelijk uw bloedsuiker meten. Eigenlijk werkt dit hetzelfde als een vingerprik bij de dokter. Door in uw vingertop te prikken kunt u een druppel bloed krijgen. Dit stopt u in het daarvoor bedoelde gedeelte van de teststrip en daarna zal het apparaat de waarden van uw bloedsuiker meten en weergeven.

Bloedsuikerwaarden bijhouden
Het is verstandig om een aantal maal per dag uw bloedglucosespiegel te meten en de waarden bij te houden. Zo kunt u bijvoorbeeld uw bloedsuiker meten twee uur na de hoofdmaaltijden, voor iedere hoofdmaaltijd en voor bedtijd. Met deze metingen kunt u aan waardevolle informatie komen, waarmee u samen met de arts uw behandelplan kunt bijstellen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.