Bloedsuiker

De bloedsuiker in uw lichaam heeft een bepaalde waarde. Deze waarde laat zien hoeveel glucose er in uw bloed zit. Het is van belang dat het glucosegehalte niet te laag of te hoog is, want dit kan klachten en ernstige complicaties met zich meebrengen.

Zo kunt u met een te laag bloedsuiker hoofdpijn krijgen of duizelig worden en u kunt er zelfs van in coma raken. Met een te hoog bloedsuiker kunt u moe worden en jeuk krijgen en dit kan zelfs leiden tot uitdroging. Het is daarom ook belangrijk dat u uw bloedsuikerspiegel op peil houdt.

Hoe wordt de bloedsuiker beïnvloedt?

Voedsel
De bloedsuikerspiegel wordt beïnvloedt door de hoeveelheid glucose die we binnen krijgen. We krijgen glucose binnen via ons voedsel, voornamelijk via koolhydraten en suikers. Door te weinig koolhydraten en suikers te eten kan uw glucosegehalte te laag worden, terwijl uw bloedglucosespiegel juist te hoog wordt als u teveel koolhydraten en suikers eet.

Lichaamsbeweging
De hoeveelheid glucose die door uw lichaam wordt verbrand bepaalt tevens de hoogte van uw bloedsuiker. Glucose verbrandt u door middel van lichaamsbeweging. Iemand die veel beweegt, zal dan ook eerder een te laag bloedsuiker hebben (en vice versa).

Diabetes
Diabetes is een oorzaak van een te lage of te hoge bloedsuiker. Bij iemand met diabetes werkt het mechanisme dat de bloedsuikerspiegel regelt niet goed, waardoor men vaak last heeft van schommelingen in de bloedglucosespiegel.

Welke waarden kan de bloedsuiker hebben?

Bij een nuchtere maag
De waarden van de bloedglucosespiegel worden uitgedrukt in mmol/l. Bij de gemiddelde mens ligt de bloedsuiker bij een nuchtere maag tussen de 4 en de 8 mmol/l. Als de bloedsuiker onder de 4 mmol/l uitkomt, spreken we van een te lage bloedglucosespiegel. Bij iemand met een te hoog glucosegehalte komt de waarde op de nuchtere maag uit boven de 8 mmol/l. Sommige mensen beweren dat het glucosegehalte al te hoog is als de waarde boven de 6 mmol/l uitkomt.

Na het eten
Na het eten zal het glucosegehalte anders zijn, omdat er dan net glucose is aangemaakt. Normaal gesproken heeft de bloedsuiker twee uur na het eten een waarde van 9 mmol/l. Als het glucosegehalte direct na het eten boven de 11 mmol/l uitkomt, spreken we van een te hoog bloedsuiker.

Hoe kunt u uw bloedsuiker meten?

Er zijn verschillende manieren om de bloedsuiker te meten. Zo kunt u ervoor kiezen om het zelf te doen of om het te laten doen door een arts. Als u het zelf thuis wilt doen, zult u een bloedsuikermeter moeten gebruiken. Met een bloedsuikermeter kunt u wat bloed afnemen door in uw vinger te prikken. Aan de hand van de druppel bloed bepaalt het apparaat de waarde van uw bloedsuiker.

Een arts kan tevens deze test bij u afnemen. Daarnaast kan een arts het glucosegehalte meten aan de hand van de urine. Er kan ook worden gekozen voor de HbA1c-test. Dan meet de arts de bloedsuikerwaarde van de afgelopen twee tot drie maanden aan de hand van de glucose die zich heeft gehecht aan de hemoglobinemoleculen in de rode bloedcellen.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.