Bloedsuikerwaarden

Onze bloedsuikerwaarden bepalen hoe we ons voelen. Dat is op zich best logisch, want de glucose in ons bloed zorgt voor energie. Iemand met een te laag bloedsuiker zal dan ook weinig energie hebben. Deze persoon zal dan echter ook andere klachten ondervinden, zoals honger, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, verwardheid, beven en hartkloppingen.

Een te laag glucosegehalte kan zelfs bewustzijnsverlies en coma tot gevolg hebben. Als uw glucosegehalte te hoog is, kunt u te maken krijgen met jeuk, moeheid, dorst en veel plassen. Ook dan kunnen er ernstige complicaties optreden, zoals uitdroging en toenemende zwakte.

Hoe kan uw bloedsuiker te laag zijn?
De bloedsuikerwaarden worden voornamelijk bepaald door wat we eten en drinken en hoeveel we verbranden. Iemand die te weinig suikers of koolhydraten heeft gegeten of gedronken kan te maken krijgen met te lage bloedsuikerwaarden. Veel lichaamsbeweging kan ook te lage bloedsuikerwaarden tot gevolg hebben. Het komt ook wel eens voor dat een te lage bloedglucosespiegel wordt veroorzaakt door het nuttigen van teveel alcohol.

Hoe kan uw bloedsuiker te hoog zijn?
Aangezien de hoogte van uw bloedsuiker wordt bepaald door wat we eten en drinken en wat we verbranden, heeft een te hoge bloedglucosespiegel hier ook mee te maken. Zo kan het eten en drinken van teveel suikers of koolhydraten of te weinig lichaamsbeweging te hoge bloedsuikerwaarden tot gevolg hebben. Daarnaast kan een te hoog glucosegehalte ontstaan door ziektes met koorts, braken of diarree. Een andere mogelijke oorzaak is stress.

Bloedsuikerwaarden & diabetes
Als u diabetes heeft, werkt het mechanisme dat het glucosegehalte regelt niet goed. Het glucosegehalte wordt geregeld door middel van het hormoon insuline. Het hormoon geeft aan de cellen door dat ze insuline moeten opnemen. Het kan zijn dat de cellen in het lichaam niet goed op dit hormoon reageren of dat het lichaam te weinig insuline aanmaakt. Hierdoor kunnen er schommelingen in de bloedsuikerwaarden optreden.

We spreken dan van diabetes. Iemand met diabetes zal dan ook vaak een te lage of te hoge bloedsuikerspiegel hebben. Hier kunt u medicijnen tegen gebruiken. Bij het medicijngebruik kan er echter iets mis gaan, waardoor de bloedsuikerwaarden alsnog te hoog of te laag kunnen worden.

Te lage bloedsuikerwaarden
Het kan voorkomen dat u uw medicijnen voor een hogere bloedsuikerspiegel niet (op tijd) inneemt, waardoor u alsnog te maken krijgt met te lage bloedsuikerwaarden. Het kan ook zijn dat u medicijnen neemt om uw bloedsuikerspiegel te verlagen. Als u hier teveel van inneemt, kunt u ook een te laag bloedsuiker krijgen.

Te hoge bloedsuikerwaarden
Als u diabetes heeft en medicijnen inneemt tegen te hoge bloedsuikerwaarden, kan het niet of niet op tijd innemen van de medicijnen voor een te hoog bloedsuiker zorgen. Het kan ook zijn dat u medicijnen inneemt om uw bloedsuikerwaarden te verhogen. Als u hier teveel van inneemt, kunt u ook te maken krijgen met een te hoge bloedglucosespiegel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.