Boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren – ook wel atriumfibrilleren genoemd – komt veel voor bij oudere mensen. Normaal gesproken pompt het hart bloed rond door een elektrische prikkel vanaf de sinusknoop. Als u last heeft van atriumfibrilleren, ontstaan deze prikkels op meerdere plaatsen in de boezems. Daarnaast bewegen deze elektrische prikkels ook nog eens kriskras en snel door elkaar.

Dit heeft als gevolg dat de boezems niet meer echt samentrekken. De kamers krijgen teveel prikkels, ook al wordt maar de helft van de prikkels van de boezems doorgelaten naar de kamers. Hierdoor zullen de kamers snel samentrekken en dit gebeurt dan ook nog op een onregelmatig tempo.

Wat zijn de oorzaken van boezemfibrilleren?
Er zijn meerdere factoren die boezemfibrilleren kunnen veroorzaken. Veel voorkomende factoren zijn stress, fysieke inspanning en een hartoperatie. Het komt ook vaak voor dat boezemfibrilleren wordt veroorzaakt door een andere aandoening.

Zo kunnen hartziekten, hartfalen, een hoge bloeddruk, bloedarmoede, cardiomyopathie, ontstekingen of een te snel werkende schildklier atriumfibrilleren tot gevolg hebben. Gevoeligheid voor bepaalde stoffen kan ook een oorzaak zijn. Zo kunnen drugs, cafeïnehoudende voedselwaren en dranken, alcohol en bepaalde medicijnen factoren zijn die boezemfibrilleren veroorzaken.

Wat zijn de symptomen?
Bij boezemfibrilleren kan het zijn dat u last heeft van een onregelmatige hartslag of hartkloppingen. Dit is echter niet altijd het geval. Er kunnen echter ook nog andere symptomen optreden, zoals duizeligheid en transpireren. Als atriumfibrilleren niet wordt behandeld, kunnen er op de duur bloedstolsels ontstaan. Dit kan een beroerte, hartinfarct of longembolie tot gevolg hebben. Na lange tijd kan er zelfs hartfalen of een hartspieraandoening optreden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Er zijn verschillende onderzoeken die een arts gebruikt om de diagnose boezemfibrilleren te stellen. Meestal maakt hij een of meerdere hartfilmpjes, waarmee hij de activiteit van het hart kan meten. Daarnaast zal hij vaak ook een echocardiogram maken. Hiermee kan hij vaststellen of er stolsels in de boezem aanwezig zijn of dat er andere aandoeningen een rol spelen. Soms doet hij tevens nog een inspanningsonderzoek of een holteronderzoek.

Hoe wordt boezemfibrilleren behandeld?
Atriumfibrilleren kan op verschillende manieren worden behandeld. Zo kunt u medicijnen voorgeschreven krijgen die de hartslag verlagen of het hartritme regelmatig maken. Daarnaast kan een onregelmatig hartritme worden behandeld met cardioversie. Soms zal de arts u ablatie of een maze-procedure aanraden.

Als het atriumfibrilleren wordt veroorzaakt door een andere aandoening, kan er soms wat aan deze aandoening worden gedaan. Meestal zult u ook antistollingsmiddelen voorgeschreven krijgen om bloedstolsels te voorkomen.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.