Boezemflutter

Boezemflutter – ook wel atriumflutter genoemd – is een hartritmestoornis waarbij er een te snelle hartslag ontstaat. De boezems trekken heel snel samen, maar de kamers kunnen dit ritme niet bijhouden. Atriumflutter lijkt op atriumfibrilleren, maar bij boezemflutter heeft de hartslag geen onregelmatig ritme.

Het komt ook wel eens voor dat boezemflutter en boezemfibrilleren in elkaar overgaan. De hartslag in de boezems kan bij atriumflutter oplopen tot zo’n 240 tot 340 slagen per minuut. De AV-knoop laat ongeveer de helft van de prikkels uit de boezems door aan de kamers. Het komt ook wel eens voor dat enkel de derde of vierde prikkel wordt doorgelaten.

Wat zijn de oorzaken van boezemflutter?
Boezemflutter kan op verschillende manieren zijn ontstaan. Meestal is de hartaandoening het gevolg van een schildklieraandoening of een gaatje tussen de boezems. Ook een complicatie na een hartoperatie of hartinfarct kan atriumflutter veroorzaken.

Wat zijn de symptomen?
In de meeste gevallen herkent u boezemflutter aan hartkloppingen en druk op de borst. U kunt ook last hebben van vermoeidheid en kortademigheid. Veel mensen met atriumflutter voelen zich ook vaak duizelig. Het kan zijn dat u plotseling het bewustzijn verliest en er kunnen na verloop van tijd nog andere complicaties optreden.Zo kunt u bijvoorbeeld een hartspierziekte krijgen of er kan hartfalen ontstaan. Ook is het mogelijk dat er bloedstolsels ontstaan in de boezems, waardoor u te maken kunt krijgen met een hartinfarct, longembolie of een beroerte.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Boezemflutter is niet levensbedreigend, maar het is wel verstandig om het te laten behandelen. Zo kunt u de symptomen verminderen en kunt u vervelende complicaties voorkomen. Raadpleeg dan ook meteen een arts als u denkt dat u atriumflutter heeft. De arts kan aan de hand van de symptomen en een hartfilmpje met een ECG de diagnose boezemflutter stellen.

Hoe wordt boezemflutter behandeld?
De arts zal eerst onderzoeken wat de oorzaak van atriumflutter is, voordat hij met de behandeling begint. Als een andere aandoening boezemflutter heeft veroorzaakt, kan het zijn dat boezemflutter bestreden kan worden door de andere aandoening te behandelen. Soms is hier een hartoperatie voor nodig. De behandeling van atriumflutter heeft veel weg van atriumfibrilleren. Zo kan de arts u medicijnen voorschrijven om de hartslag te vertragen of het ritme regelmatig te maken. Ook kan de arts ablatie aanraden en antistollingsmedcijnen voorschrijven.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.