Darmklachten

Darmklachten kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Denk hierbij aan diarree, winderigheid of een prikkelbaar darmsyndroom. Circa een op de vijf Nederlanders heeft regelmatig last van darmklachten.

Diarree
Diarree is erg vervelend en ontstaat wanneer de darmwand minder vocht kan opnemen. Hierdoor wordt de ontlasting dun. Diarree ontstaat meestal door contact met iemand die reeds is besmet. Ook door virus of bacteriën vervuild water of voedsel kan diarree ontstaan. In het overgrote deel van de gevallen gaat diarree na een aantal dagen van zelf weer over. Als de diarree lange tijd aanhoudt is het verstandig om een arts te raadplegen.

Winderigheid
Een gemiddeld mens laat tien tot vijftien winden per dag. Dit is nodig om het darmgas kwijt te raken. Wanneer u last heeft van overmatige winderigheid, kan dit voor u en ook voor uw omgeving als hinderlijk worden ervaren. Winderigheid ontstaat door het inslikken van lucht, de bloedsomloop (een deel van het gas is afkomstig van bloed) en gasvorming door de darmflora.

Ook het gebruik van onder meer bepaalde voedingsmiddelen, stress, angst, een chronische darmaandoening of medicijngebruik kunnen winderigheid veroorzaken. Als u alleen last heeft van overmatige winderigheid, hoeft u niet direct een huisarts te bezoeken. Ook wanneer u veel moet boeren of wanneer u te maken heeft met veel rommelingen in uw buik, is een bezoek aan de huisarts niet meteen nodig.

Als u andere klachten heeft zoals bijvoorbeeld heftige buikpijn, bloed in uw ontlasting, verstopping of wanneer eigen maatregelen niet helpen om de winderigheid te doen verminderen, is een bezoek aan de huisartspraktijk wel aan te raden.

Prikkelbaar darm syndroom
Het zogeheten prikkelbare darm syndroom (afgekort als pds) is een chronische darmstoornis. Bij pds is de meest voorkomende klacht obstipatie. Hierbij ervaart men een pijn die stekend en soms krampend aanvoelt. Deze pijn neemt pas af nadat het toilet is bezocht. Na een maaltijd kan deze pijn toenemen.

Bij het prikkelbare darm syndroom kan ook sprake zijn van diarree. Vaak gaat dit niet gepaard met buikpijn. Gedurende de dag heeft men een aantal keer te dunnen ontlasting. Een andere klacht die kan voorkomen is het hebben van buikpijn, zonder dat er problemen zijn met de ontlasting.

Bijbehorende klachten zijn een rommelend gevoel in de buik of een vol gevoel na een maaltijd. Andersoortige klachten als slapeloosheid, hartkloppingen of transpireren doen zich voor. De oorzaak van de verschijnselen is een bewegingspatroon van de dikke darm die abnormaal is te noemen.

Behandeling
Bij de meeste darmklachten wordt een vezelrijk voedingspatroon geadviseerd, in combinatie met veel drinken en bewegen. Daarmee is echter nog niet verklaart waarom niet iedereen die een vezelarm voedingspatroon heeft darmklachten krijgt. Er spelen namelijk nog andere factoren een rol bij het ontwikkelen van darmklachten.

Mensen hebben namelijk vaak ook darmklachten na een vervelende gebeurtenis en met spanningen. Daarmee is niet gezegd dat darmklachten iets psychisch is, het betekent alleen dat stress een invloed heeft op het ontwikkelen van darmklachten. Daarnaast spelen er mogelijk nog een aantal andere (onbekende) factoren mee. De klachten kunnen ook een uiting zijn van een aantal ziekten.

Wat in ieder geval een feit is, is dat de klachten niet vanzelf overgaan. Ook wordt het gebruik van bijvoorbeeld laxeermiddelen niet aangeraden, omdat dit op lange termijn een averechtse werking kan hebben.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.