Darmproblemen

Darmproblemen worden door veel mensen als zeer vervelend beschouwd. Dat is natuurlijk niet onlogisch, want in veel geval heeft men bij darmproblemen te kampen met allerlei klachten zoals winderigheid of een opgezette buik. Ook kunt u te maken met diarree.

Naar schatting heeft een vijfde van de Nederlanders darmklachten. Hierbij is de groep mensen met pds groeiende. Pds staat oor het prikkelbare darm syndroom. Dit wordt ook wel een spastische darm genoemd. Pds komt bij vrouwen vaker voor.

De slechte werking van de darm kan zich op verschillende manieren uiten, die op het eerste gezicht weinig met elkaar van doen hebben. De meest voorkomende vorm is die waarbij obstipatie (verstopping) en buikpijn op de voorgrond staan. De pijn is kampend of stekend. Bij de meeste mensen zit dit vaak linksonder in de buik.

De pijn neemt pas af na een de stoelgang of na het passeren van lucht, en kan toenemen na een maaltijd. De verstopping wordt soms ook afgewisseld met diarree. Bij de ontlasting kan ook sprake zijn van slijm, maar bij obstipatie is in veel gevallen geen sprake van bloed.

Prikkelbaar darm syndroom syndroom
Een veel voorkomend darmprobleem is zoals aangegeven het prikkelbare darm syndroom. Het is het meest voorkomende probleem als het gaat om darmklachten. De helft van alle darmproblemen betreft namelijk pds. Sommige mensen denken dat het een ziekte is, maar het zijn echter symptomen die voortkomen uit de functie van de dikke darm. De dikke darm laat zich eenvoudig prikkelen door stress, voeding, sociale factoren, onregelmatig leven en psychische factoren.

De klachten bij het prikkelbare darm syndroom variëren van diarree, pijn, opgeblazen gevoel, winderigheid tot obstipatie (verstopping). Deze klachten kunnen jarenlang aanhouden. Het behandelen kan op verschillende manieren. Het verminderen van stress is een belangrijke factor, alsook het veranderen van het levenspatroon kan bij veel mensen helpen. Aangezien er soms ook raakvlekken met de psychosociale situatie, worden sommige mensen ook doorverwezen naar bijvoorbeeld een psycholoog, maatschappelijk werker of een psychiater.

Diarree
Bij een verstopping van de darmen kan ook diarree ontstaan. Diarree wordt veroorzaakt door een bacterie of virus. Besmetting kan komen door voedsel of door contact met een persoon die diarree heeft. Er ontstaat bij diarree een dunner wordende ontlasting naarmate de darmwand minder vocht kan opnemen. Diarree kan samengaan met braken en buikkramp. In de meeste gevallen hebben mensen een aantal dagen last van diarree, maar in uitzonderlijke gevallen kan dit langer aanhouden.

Er zijn mensen die kampen met chronische diarree. Dit is meestal het gevolg van een stoornis op het vlak van de spijsvertering, een ontsteking in de dikke darm of een infectie door bacteriën. Daarnaast kan het (overmatig) gebruik van middelen die een laxerende werking hebben chronische diarree veroorzaken.

Voeding
Het voedingspatroon van mensen met darmproblemen laat vaak te wensen over. Het gebrek aan vezels kan bijvoorbeeld vervelende consequenties hebben. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld verstopping, en daarbij ook een aantal aandoeningen die hiermee gepaard kunnen gaan, zoals bijvoorbeeld aambeien. In veel gevallen is het zaak om het voedingspatroon dusdanig aan te passen dat men weer een normale ontlasting heeft. Hierbij kunt u denken aan het veel eten van onder meer vezels en daarnaast is voldoende drinken ook erg belangrijk.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.