Dermatitis

Dermatitis is een ontsteking van de huid die meerdere oorzaken kan hebben. Vaak wordt er met de term dermatitis eczeem bedoeld, maar er zijn nog een aantal andere huidaandoeningen die onder de noemer dermatitis vallen.

Eczeem

Oorzaken & symptomen
Er zijn verschillende vormen van eczeem en ieder soort heeft andere oorzaken en symptomen. In de meeste gevallen wordt eczeem veroorzaakt door een allergische reactie. Soms spelen erfelijke factoren, schimmels of stress echter ook een rol. Eczeem wordt gekenmerkt door de erge jeuk waarmee de huidaandoening gepaard gaat. Men heeft bij deze vorm van dermatitis ook last van een rode huiduitslag die kan bestaan uit blaasjes, plekjes, bultjes en schilfers.

Behandeling
Er zijn geen medicijnen die eczeem kunnen genezen, maar er zijn wel een aantal middelen die de symptomen kunnen verminderen. De dokter kan u hiervoor een zalf met corticosteroïden, een calcineurineremmer of een koolteerzalf voorschrijven. Antibiotica of antischimmelmiddellen worden voorgeschreven als het eczeem geïnfecteerd is.

Luieruitslag

Oorzaken & symptomen
Luieruitslag is tevens een huidirritatie die onder dermatitis valt en het is dan ook een ontsteking van de huid. Het wordt veroorzaakt door ammoniak in de urine en enzymen in de ontlasting in combinatie met een weke, makkelijk doordringbare huid door de vochtige warmte. Een baby met luieruitslag zal een rode, vochtige, schrale huid hebben op en rond de billetjes.

Behandeling
De beste behandeling voor deze vorm van dermatitis is het insmeren van de geïrriteerde huid met zinkzalf of zinkolie. Deze middelen verminderen de jeuk en de pijn en beschermen de huid tegen schimmels en bacteriën. Het kan goed zijn om een lichte hormoonzalf te gebruiken als de luieruitslag ernstig is.

Psoriasis

Oorzaken & symptomen
Het is niet bekend waardoor psoriasis precies wordt veroorzaakt, maar er zijn in ieder geval een aantal factoren die een rol spelen. Zo kunnen erfelijkheid, stress, teveel of te weinig zon, een droge huid, infecties en een zwak immuunsysteem invloed hebben op het ontstaan van psoriasis. Deze huidaandoening die onder dermatitis valt kenmerkt zich door een rode huiduitslag met veel schilfers.

Behandeling
Psoriasis kan worden behandeld met medicijnen, zoals corticosteroïden, calciporiol, calcitriol en ditranol. Soms wordt er gekozen voor een behandeling met salicylzuur of koolteer. De huidaandoening kan ook worden behandeld met lichttherapie met PUVA UVB licht of met geneesmiddelen die in de huid worden gespoten of ingenomen als capsules of tabletten.

Ringworm

Oorzaken & symptomen
Ringworm is een huidinfectie die ook onder de noemer dermatitis valt. De huidziekte wordt veroorzaakt door besmetting met een schimmel. Als u ringworm heeft, ontstaan er rode plekken op de huid die kunnen schilferen. Deze plekken hebben de vorm van een ring. Meestal gaat ringworm gepaard met jeuk of een branderig gevoel.

Behandeling
De behandeling van ringworm bestaat meestal uit het aanbrengen van een zalf of crème. Deze zalven en crèmes bevatten een groeiremmend of een schimmeldodend middel. Er kan ook worden gekozen voor een behandeling met tabletten waarin een schimmeldodend middel is verwerkt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.