Dikke darm klachten

De darmen behoren tot het grootste deel van het spijsverteringsstelsel. Darmen zijn in totaliteit circa 6,5 meter lang. De dikke darm is ongeveer 1,5 meter lang en bestaat uit de blinde darm, de dikke darm en de endeldarm.

De werking van de dikke darm is om onverteerde voedselresten op te slaan en deze vervolgens het lichaam uit te laten gaan. Echter gaat niet altijd alles in de dikke darm zoals het hoort en zo ontstaan er dus dikke darm klachten.

Dikke darm klachten
Redelijk veel mensen krijgen wel eens te maken met darmklachten. De oorzaken hiervan kunnen nogal variëren. Echter brengt iedere oorzaak weer andere klachten met zich mee en daarnaast verschilt de ernst ervan ook. Dikke darm klachten kunnen komen door: besmetting met darmpoliepen, ongezonde darmflora, dolichocolon of darmkanker.

Darmpoliepen
Als u last heeft van darmpoliepen kunnen er klachten optreden zoals een opgezette buik, winderigheid en veel ontlastingsproblemen. Daarnaast kan er ook bloed in de ontlasting zitten of u kunt te maken hebben met onverklaarbaar gewichtsverlies.

Darmpoliepen zijn in de meeste gevallen goedaardig, maar dienen wel verwijderd te worden. Ze zijn namelijk de voorloper van darmkanker. Een echte oorzaak van darmpoliepen is niet bekend, wel wordt er vermoedt dat ze eerder optreden als er te weinig vezels binnenkomen.

Ongezonde darmflora
Als u geen gezonde darmflora heeft kunt u last krijgen van dikke darmklachten. Deze treden op omdat er te weinig vezels worden gegeten en daarentegen wel veel suikers en zetmeel wordt gegeten. De dikke darm beschikt over ontzettend veel goede bacteriën, die ervoor zorgen dat het onverteerbare voedsel omgezet wordt in voedzame verzuren.

Als er een tekort aan vezels binnenkomt, neemt het aantal goede bacteriën af. Hierdoor krijgen schadelijke bacteriën en schimmels de kans om zich vast te manifesteren in de darmwand. Hieruit blijkt maar weer dat het eten van genoeg vezels dus zeer belangrijk is. Vergeet daarbij niet dat een half uur bewegen per dag en 1,5 tot 2 liter per dag bewegen ook goed is voor uw darmen.

Dolichocolon
Normaal gesproken heeft de dikke darm een lengte van ongeveer 1,5 meter. Mensen die last hebben van een dolichocolon hebben een langere en bochtige dikke darm dan gewoonlijk. Hierdoor moet de ontlasting een langere weg afleggen en is er dus meer tijd om het vocht uit de ontlasting te halen.

Hierdoor ontstaan er verstoppingen, wat dus tot dikke darm klachten kan leiden. De oorzaak van een dolichocolon is onduidelijk. Om verstoppingen te voorkomen zullen er eerst pogingen gedaan worden met medicijnen, in het uiterste geval zal er geopereerd worden.

Darmkanker
In het ergste geval kunnen klachten in de dikke darm wijzen op darmkanker. Dit is een kwaadaardig gezwel die genesteld zit in de dikke darm. In de meeste gevallen ontstaat darmkanker door goedaardige poliepen. Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is dit in de meeste gevallen goed te behandelen.

Wordt het in een later stadium ontdekt, dan zijn de vooruitzichten minder gunstig. Klachten die ervaren kunnen worden zijn bloed of slijm bij de ontlasting, buikpijn, veranderende stoelgang, onverklaarbare gewichtsverlies, vermoeidheid en bloedarmoede.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.