Domperidon alleen nog op recept

Sinds kort is het medicijn domperidon alleen nog te verkrijgen op doktersrecept. Dit besluit is gemaakt door het CBG, College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Eerder was het middel nog vrij en dus zonder recept te verkrijgen bij de apotheek. Domperidon is een antibraakmiddel en voorkomt een misselijk gevoel. Het middel is vanaf vandaag alleen nog maar te verkrijgen met een recept van de arts.

Dat het antibraakmiddel Domperidon alleen nog met een recept is te verkrijgen, is niet verrassend te noemen. Al eerder was het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen van plan het een recept plichtig medicijn te maken. De hoofdoorzaak van het besluit komt van Europa. Vanuit Europa is bepaald dat de informatie op het medicijn moet worden aangescherpt. Het besluit is nu definitief doorgevoerd door het CBG.

Wat is domperidon?

Domperidon is een antibraakmiddel dat wordt voorgeschreven om onder meer de misselijkheid te voorkomen. Met name migrainepatiënten en vrouwen die problemen ondervinden bij het geven van borstvoedingen krijgen het medicijn voorgeschreven. In maart 2013 kwamen er veel klachten binnen van bijwerkingen. Het medicijn werd vanwege al deze klachten opnieuw door het college beoordeeld. Veelgehoorde klachten bleken hartproblemen en hartritmestoornissen.

Dagelijkse dosis domperidon omlaag

Al eerder werd geadviseerd door het PRAC dat domperidon alleen nog wordt gebruikt bij misselijkheid en braken. Het PRAC is het Europese geneesmiddelencomité. Ook de dagelijks maximaal te gebruiken dosis is enkele maanden op aandringen van het college verlaagd. Tot noch toe zijn de voordelen van domperidon groter dan de nadelen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.