Droge huid

Veel mensen hebben last van een droge huid. Dit is vaak heel vervelend, want het kan gaan jeuken en gaan schilferen. Een droge huid is meestal iets dunner en beschadigt dan ook sneller. Het liefst hebben we natuurlijk allemaal een gezonde huid. Gelukkig zijn er manieren om een droge huid tegen te gaan.

Hoe ontstaat een droge huid?
De barrièrefunctie van de huid beschermt de huid onder andere tegen uitdroging. Huidvetten zorgen normaal gesproken voor een goede barrière, waardoor de huid een juiste vochtbalans heeft. Bij een droge huid zijn er niet voldoende huidvetten in de huid aanwezig. Hierdoor krijgt het vocht de kans om te verdampen en kan de huid uitdrogen.

In de meeste gevallen verdwijnen huidvetten door teveel of te heet douchen. Ook het overmatig gebruik van zeep of reinigingsmiddelen kan de barrièrefunctie van de huid verstoren. Daarnaast kan een droge huid ontstaan door een slechte voeding, weinig drinken en roken. Aandoeningen als eczeem en diabetes kunnen ook van invloed zijn op de hoeveelheid huidvetten in de huid. Als laatste kan een droge huid ontstaan door koude of droge lucht en wind.

Wat zijn de symptomen van een droge huid?
Bij een droge huid kunnen er meerdere symptomen optreden. Meestal zult u een strak of trekkerig gevoel van de huid ervaren en u kunt jeuk krijgen. Daarnaast kunnen er rimpeltjes en witte schilfertjes ontstaan en de huid kan een grauwe of matte kleur hebben. Als de huid erg droog is, kunnen er rode vlekjes of kloofjes ontstaan.

Wat kunt u doen tegen een droge huid?
Een droge huid zal zichzelf proberen te herstellen door extra huidvetten te produceren. Binnen een week kan de huid weer geheel hersteld zijn, als de huid hier in ieder geval de tijd voor krijgt. U kunt de huid met het herstel helpen door de droge huid in te smeren met een vette crème.

Hoe kunt u een droge huid voorkomen?
Sommige mensen hebben een gevoelige huid, waardoor ze vaker last hebben van een droge huid. U kunt een droge huid voorkomen door niet teveel en niet te heet te douchen. Was de huid niet te vaak met zeep en gebruik handschoenen als u in contact komt met reinigingsmiddelen.

Ook is het goed om warme en beschermende kleding te dragen als het koud weer is en het binnen niet te warm te maken. Het is verstandig om de huid af en toe in te smeren met een crème of bodylotion.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.