Dunne ontlasting

Dunne ontlasting wordt ook wel diarree genoemd. Als u last hebt van een dunne ontlasting kan dat erg vervelend zijn. Vaak wil u namelijk zo dicht mogelijk in de buurt blijven van een toilet. De oorzaak van dunne ontlasting kan verschillend zijn.

Vocht
Als u last heeft van dunne ontlasting betekent het dat er iets is misgegaan op het moment dat het voedsel bij u darmen terecht is gekomen. De darmen hebben als werking om de ontlasting te kneden, verteren en indikken. Bij een dunne ontlasting worden er stappen overgeslagen, hierdoor is er nog veel vocht aanwezig in de ontlasting. Meestal gebeurt dit in het laatste deel van de ontlasting.

Oorzaken
Als u last heeft van dunne ontlasting kan dat verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen komt het omdat u een darminfectie heeft opgelopen. Dit kan via u mond uiteindelijk in uw darmen terecht komen. Als u een darminfectie hebt opgelopen raken de darmwanden ontstoken, hierdoor wordt er minder vocht opgenomen uit de ontlasting. Zo ontstaat dunne ontlasting.

Belangrijk is om te weten dat diarree zeer besmettelijk is. Het kan eenvoudig overgedragen worden via uw handen, het toilet of deurknoppen. Was na een toilet bezoek daarom altijd goed uw handen. Ook door besmet water of bedorven voedsel, kunt u last krijgen van dunne ontlasting. Hierdoor raken uw darmwanden ontstoken en wordt er minder vocht uit de ontlastingen opgenomen. In deze gevallen heeft u last van tijdelijke dunne ontlasting en hoef u zich eigenlijk geen zorgen te maken. Blijf wel voldoende drinken omdat bij diarree veel vocht uit uw lichaam vloeit.
Heeft u veelvoudig last van dunne ontlasting of komt het steeds terug, bezoek dan een huisarts. U kunt namelijk last hebben van een chronisch probleem. Chronische problemen kunnen onder andere zijn: het prikkelbare darm syndroom, darmpoliepen of in het ergste geval darmkanker.

Prikkelbare darm syndroom
Mensen die last hebben van het prikkelbare darm syndroom hebben zeer gevoelige darmen. Hierdoor kan het ontlastingspatroon zeer afwisselend zijn. Zo kan het op het ene moment normaal zijn, op het andere moment droog en hard en op een ander moment kan het weer dunne ontlasting zijn.

Darmpoliepen
Poliepen kunt u niet alleen op lopen op je stembanden, maar ook in uw darmen. Dit zijn uitstulpingen die in de darmen zitten. De poliepen kunnen nogal variëren van grootte. In sommige gevallen kunnen ze een deel van de darm afsluiten, waardoor er alleen dunne ontlasting langs kan. Als u last heeft van darmpoliepen, wordt er meestal geadviseerd om ze te laten verwijderen. De poliepen zijn namelijk eerder vatbaar voor kanker.

Darmkanker
Als u veelvoudig last hebt van dunne ontlasting is het belangrijk om langs de huisarts te gaan. Het kan namelijk zijn dat u last heeft van darm kanker. Is dit niet het geval dan kan het in ieder geval worden uitgesloten. Duidelijkheid is in ieder geval beter dan onzekerheid. Symptomen die wijzen op darmkanker kunnen bloed bij de ontlasting zijn, chronische diarree en gewichtsverlies zijn.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.