Emetofobie, angst om over te geven

Emetofobie is een vergaande angst om te braken. Circa 115.000 Belgen en Nederlanders hebben een extreme angst om over te geven of vinden het eng om iemand anders te zien overgeven. De fobie lijkt niet ernstig, maar kan toch leiden tot vergaande angsten. Personen met emetofobie proberen namelijk situaties te vermijden, waar ze zouden kunnen overgeven. Emetofobie kan gepaard gaan met paniekaanvallen of angstaanvallen.

Vicieuze cirkel

Personen die leiden aan emetofobie bevinden zich veelal in een vicieuze cirkel. Dat wil zeggen, ze zijn bang om over te geven en worden daardoor juist misselijk van de angst. Vervolgens worden ze angstig van de gedachte te moeten overgeven. Het is dan ook niet gek dat de vrij onschuldige lijkende fobie verder gaat dan alleen een angst om over te geven.

Symptomen emetofobie

Alhoewel het per persoon kan verschillen, zijn er enkele veelgehoorde symptomen of verschijnselen te ontdekken bij personen met de fobie. Het kan zijn dat je erg eenzijdig gaat eten, waardoor je gewicht verliest. Het komt ook voor dat je bang wordt om een virus, zoals het norovirus, op te lopen. Norovirus veroorzaakt buikgriep, wat weer kan leiden tot misselijkheid, braken of diarree. Ze ontwikkelen door de angst om norovirus te krijgen smetvrees. Het is ook mogelijk dat je erg angstig bent om te braken en om die reden alleen plekken op zoekt waar je snel kan wegkomen. Het is dan mogelijk dat straatvrees of paniekstoornissen worden ontwikkeld.

Zevende meest voorkomende fobie

Opmerkelijk genoeg is het een onbekende fobie. Veel mensen geloven dan ook dat zij de enige zijn met emetofobie. Dat is niet helemaal het geval. Circa 115.000 in België en Nederland blijkt uit schattingen te leiden aan de fobie. Het is dan ook de zevende meest voorkomende fobie in Nederland.

Voor personen met emetofobie is een misselijk gevoel of iemand zien braken dan ook een ware hel. Indien je denkt te leiden of leidt aan de fobie is het raadzaam hulp te zoeken. Onder meer de stichting Emetofobie biedt goede ondersteuning en hulp.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.