Gezonde huid

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Het heeft de functie het lichaam te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Een gezonde huid kan deze functie perfect vervullen, maar een ongezonde huid kan soms schadelijke invloeden doorlaten. Daarnaast ziet een gezonde huid er ook veel beter uit dan een ongezonde huid. Er zijn een aantal manieren om uw huid gezond te houden.

Waaruit bestaat de huid?
De huid is opgebouwd uit drie lagen die ieder hun eigen functies hebben. De epidermis is de bovenste laag en bestaat in totaal uit vijf lagen. De bovenste laag is de stratum corneum die voornamelijk bestaat uit dode cellen. Ook bevat deze laag wat cholesterol, waardoor vocht kan worden vastgehouden.

Daaronder ligt de stratum lucidum die enkel voorkomt op de voetzolen en de handpalmen. De derde laag wordt de stratum granulosum genoemd en bevat keratohyaliene korrels. De stratum spinosum is de vierde en breedste laag met cellen die verbonden zijn met celbruggetjes. Onder deze laag ligt de stratum basale die bestaat uit levende cellen die zich delen. De cellen uit de andere laag komen allemaal hiervandaan.

Onder de epidermis ligt de dermis ofwel de lederhuid. Deze laag zorgt voor stevigheid door middel van dicht bindweefsel. De dermis zorgt tevens voor de elasticiteit en treksterkte van de huid door middel van elastische vezels. In deze huidlaag vindt u ook bloedvaten, talgklieren, zweetklieren, apocriene klieren, haarzakjes en lymfevaten.

De onderste laag van de huid wordt de subsutis genoemd. Hier wordt vet opgeslagen en de gehele laag bestaat dan ook vooral uit vet.

Wat zijn de functies van de huid?
De huid heeft meerdere functies en een gezonde huid kan hier ook aan voldoen. De belangrijkste functie van een gezonde huid is het beschermen van het lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Daarnaast kan de huid ook kou, warmte en pijn registreren en de temperatuur van het lichaam reguleren door middel van verwijde bloedvaten en zweetklieren. Een gezonde huid speelt ook een belangrijke rol bij de verdamping van vocht en daarnaast kunnen water en lipiden in de huid worden opgeslagen.

Hoe kunt u een gezonde huid behouden?
Het is natuurlijk fantastisch als u een gezonde huid heeft, maar deze wilt u natuurlijk ook graag behouden. Dit kunt u doen door te zorgen voor een gezonde voeding met genoeg vitaminen en mineralen en voldoende lichaamsbeweging. Ook is het goed om de gezonde huid af en toe wat buitenlucht te geven en te beschermen tegen de zon. Het drinken van voldoende water en het gebruiken van verzorgingsproducten kunnen er tevens voor zorgen dat u een gezonde huid behoudt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.