Griepepidemie: Amerikaanse griep

De griepepidemie in Nederland heeft al in de eerste maand voeten op Nederlandse aardbodem gezet. Vrijwel ieder jaar is er sprake van een griepepidemie, maar toch maken veel onderzoekers zich zorgen. Maar waarom? In Nederland is volgens het RIVM sprake van een griepepidemie. De veroorzaker van de epidemie in Nederland is de Amerikaanse griep. Eind 2014 ontstond een grote griepepidemie in Amerika, waarnaar de griepvariant is vernoemd. De griep is hevig en houdt bovendien lang aan. Maar wat is nu precies de Amerikaanse griep?

Amerikaanse griep zorgt voor Griepepidemie in Nederland

De Amerikaanse griep is hevig en bovendien gevaarlijk. Met name kinderen onder de vijf jaar en ouderen boven de 65 lopen een groter risico op complicaties. Niet alleen voor deze personen is de griep gevaarlijk. Onlangs is een Amerikaanse vrouw van slechts 26 jaar overleden aan de gevolgen van de Amerikaanse griep. De vrouw was kerngezond, maar overleed door complicaties. De Amerikaanse griep is namelijk hardnekkig.

Veel personen hebben een griepprik gehaald in de maand september, oktober of november. Echter is een antistof tegen de Amerikaanse griep niet opgenomen in de griepprik. De reden hiervan is simpel. Het virus is een afgeleide van het bekendere H3N2 virus. Door een mutatie, verandering van virus, is een nieuw virus ontstaan. Dit gebeurde zo plotseling en snel, dat er niet op tijd een antistof kon worden geproduceerd. Hierdoor raken veel mensen ondanks het halen van de griepprik toch besmet met het griepvirus.

Griepepidemie in Nederland

Sinds de eerste dag van januari zijn er in Nederland al veel griepgevallen gemeld. Tijdens een griepepidemie kunnen wel 2000 doden vallen. Alleen al in Nederland kan een griep in 2015 hier de oorzaak van zijn. Wereldwijd is dit aantal uiteraard veel hoger. In hoeverre de griepepidemie in 2015 in Nederland zich ontwikkeld en de mate van hevigheid zal nog moeten blijken. Verwacht wordt in ieder geval, dat er meer griepgevallen zullen zijn dan vorig jaar. De Amerikanen maken zich nog iets meer zorgen. De griepepidemie 2015 zou zich namelijk volgens Amerikanen kunnen ontwikkelen tot een pandemie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.