Harde ontlasting

Het hebben van een goede stoelgang is erg belangrijk. Wanneer men een slechte stoelgang heeft kan dit lichamelijke klachten met zich mee brengen. Niet alleen fysieke klachten, maar ook geestelijke klachten. Veel mensen gaan vaak piekeren over hun probleem. Toiletbezoeken worden uitgesteld en men kijkt er tegenop om naar het toilet te gaan. Het is erg belangrijk om te weten hoe u een goede stoelgang kunt behouden.

Harde ontlasting kan verstopping veroorzaken. Dit kan worden voorkomen. Vezelrijk voedsel is enorm belangrijk voor het menselijk lichaam. Deze stoffen zorgen er namelijk voor dat de ontlasting zacht blijft. Wanneer u niet voldoende vezelrijke voedingsstoffen binnenkrijgt, of te weinig vocht, zal de ontlasting hard en droog worden. Het wordt vervolgens enorm pijnlijk wanneer men wil poepen. De ontlasting gaat moeizaam het lichaam uit en er kunnen diverse scheurtjes ontstaan in en rondom de anus. Hierdoor wordt het nog pijnlijker om naar het toilet te gaan.

Voeding
Vezels spelen een belangrijke rol bij een goede stoelgang. Vezels bevinden zich in allerlei diverse producten zoals groente, fruit, aardappels en brood. Op de verpakking van voedselproducten is af te lezen of er vezels in zitten en hoeveel. Het is ook mogelijk om voedingsvezel los te kopen. Dit kunt u bijvoorbeeld iedere ochtend door de yoghurt doen.

Vezels zorgen voor een goede darmfunctie. Mocht u een slechte stoelgang hebben dan zullen vezels de stoelgang herstellen. Tevens is het erg belangrijk om iedere dag voldoende vocht binnen te krijgen. De richtlijn is minimaal anderhalve tot twee liter water op een dag. In plaats van water kunt u natuurlijk ook sappen, koffie of thee drinken.

Goede stoelgang
Iedereen heeft een bepaald ritme wat betreft het bezoeken van een toilet voor de grote boodschap. De ene mens gaat meerdere malen op een dag naar het toilet voor de grote boodschap, terwijl de andere mens maar een aantal keer in de week hoeft. Dit verschilt per persoon, dat dit niet per se hoeft te duiden op verstopping of iets dergelijks. Zolang er maar niet te veel verandering in dit ontlastingsritme komt is er niets aan de hand.

Slechte stoelgang
Helaas zijn er veel mensen die regelmatig last hebben van een slechte stoelgang. Dit kan inhouden dat men regelmatig last heeft van een verstopping, ook wel obstipatie genoemd. In veel gevallen ontstaat een verstopping door het binnenkrijgen van verkeerd voedsel. Hierbij kunt u denken aan niet vezelrijk voedsel of te weinig vocht. Vezelrijk voedsel en vocht zorgt er voor dat de ontlasting zacht blijft en daardoor gemakkelijk uit het lichaam kan. Als er sprake is van een slechte stoelgang heeft men regelmatig moeite om van de ontlasting af te komen.

In de meeste gevallen gaat een slechte stoelgang na verloop van tijd weer over. De klachten die het met zich mee brengt kunnen echter enorm vervelend zijn. Er kunnen klachten ontstaan zoals buikpijn en darmkrampen. Daarnaast kunnen er ook geestelijke klachten ontstaan. Wanneer men moeite heeft met de ontlasting zien ze er vaak tegen op om naar het toilet te gaan. Het gevolg hier van is dat de ontlasting wordt opgehouden. Hiermee verergert de verstopping alleen maar meer met het gevolg dat de klachten zullen aanhouden en misschien zelfs verergeren.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.