Hartkloppingen en sporten

Bij hartkloppingen voel je je eigen hart kloppen. Dit kan vervelend zijn maar het is meestal onschuldig. Het hart bonst harder, sneller en slaat mogelijk ook over. Vooral als het hart sneller klopt dan normaal worden de hartkloppingen gevoeld. Dit gevoel maakt veel mensen ongerust. Gelukkig betekent het niet direct dat er wat aan de hand is met het hart. Het harder kloppen van het hart is vaak een normale reactie van het menselijk lichaam.

Hartslagen per minuut

De hartslag van de meeste mensen ligt tussen 60 tot 90 hartslagen per minuut. Dit is een normale hartslag die bij veel mensen voorkomt. Tijdens het sporten neemt de hartslag toe. Bij sporten met een hoge intensiteit kan de hartslag snel oplopen tot meer dan 160 hartslagen per minuut. Bij sporten wordt de intensiteit bepaald aan de hand van de hartslagzones. Als er gestopt wordt met sporten neemt de hartslag weer af. Hartkloppingen kunnen ontstaan door sporten maar dit betekent niet dat er direct gestopt moet worden met sporten.

Sporten en hartkloppingen

Tijdens het sporten wordt de ademhaling versneld. Dit doet het lichaam zodat het lichaam meer zuurstof tot zich kan nemen. De zuurstof is nodig voor de spieren en organen. Deze hebben meer zuurstof nodig tijdens het sporten dan tijdens rust. Hyperventilatie kan ontstaan als er niet op de juiste manier geademd wordt tijdens het sporten. Er wordt dan te veel geademd; vaak te diep of te snel. Dit komt veel voor bij beginners die net gestart zijn met sporten en nog niet veel ervaring hebben met ademhalen tijdens het sporten. Door de verkeerde ademhaling wordt er teveel zuurstof ingeademd en teveel koolzuur uitgeademd. Het gevolg is dat de koolzuurwaarden in het bloed dalen waardoor verschillende symptomen kunnen optreden. Hartkloppingen is één deze symptomen. De hartkloppingen kunnen verminderd worden door te stoppen met sporten en te gaan rusten. De hartslag daalt in rust en de ademhaling kan zich weer herstellen.

Sporten, hartkloppingen en stress

Als er sprake is van hartkloppingen als gevolg van stress dan is sporten vaak het laatste waar aan gedacht wordt. Sporten is echter een goed middel om stress te verminderen. Door te sporten kunnen de hartkloppingen verminderen doordat de opgebouwde spanning in het lichaam afneemt. Sporten heeft preventieve effecten die zelfs voordelen bieden voor personen met een hartziekte.

Boezemritmestoornissen en sporten

Boezemritmestoornissen, oftewel een snelle of onregelmatige hartslag, zijn over het algemeen niet levensgevaarlijk. De gevolgen zijn vaak echter niet prettig waardoor het sporten negatief beïnvloed kan worden. Sporten is niet altijd aangeraden als er sprake is van boezemritmestoornissen. Het ligt volledig aan de soort van ritmestoornissen wat het advies is met betrekking tot sporten. De diagnose kan gesteld worden met een inspanningstest, ECG  of een 24 uurs ritmeregistratie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.