Hartkloppingen in rust

Bij de meeste mensen die last hebben van hartkloppingen in rust wordt dit veroorzaakt doordat ze een tijdlang veel stress ervaren. Voedingsmiddelen, drugs en medicijnen kunnen hier echter ook iets mee te maken hebben. In de meeste gevallen zijn hartkloppingen in rust onschuldig, maar soms worden ze veroorzaakt door een aandoening. In dat geval kan het ernstige complicaties met zich meebrengen.

Hartritmestoornissen in rust
Hartkloppingen in rust kunnen worden veroorzaakt door meerdere aandoeningen, maar er zijn twee hartritmestoornissen die voornamelijk hartkloppingen in rust veroorzaken. Dit zijn Ventriculaire Extra Systole en boezemfibrilleren. Als u enkel hartkloppingen in rust heeft en als dit vaak voorkomt, kan dit dus wijzen op een van deze hartaandoeningen.

Ventriculaire Extra Systole
Een onregelmatige hartslag noemen we extrasystole. Dit betekent letterlijk een extra samentrekking van het hart. Meestal treden deze hartkloppingen in rust op. Een Ventriculaire Extra Systole (VES) is een extra hartslag die ontstaat in de hartkamers.

De kamers zijn op dat moment nog niet vol, waardoor dit slechts een zachte hartslag is. Na deze hartslag volgt er een pauze en daarna volgt een extra harde hartslag omdat de hartkamers overvol zijn. Meestal zal de hartslag daarna iets hoger zijn om weer in het juiste ritme te komen.

De meeste mensen hebben bij een Ventriculaire Extra Systole het gevoel dat het hart overslaat. Dit is omdat de zachte hartslag vlak na de gewone hartslag komt en er daarna een pauze volgt waarna het hart meestal iets sneller zal slaan. Het is echter dus geen overslaan van het hart, maar juist een extra hartslag. Over het algemeen zijn ventriculaire extrasystolen ongevaarlijk, maar bij hartzwakte, hartziektes, hartfalen of na een hartoperatie kunnen deze samentrekkingen van het hart wel gevaarlijk zijn.

Boezemfibrilleren
Bij boezemfibrilleren ontstaan er prikkels op meerdere plaatsen in de boezems. Ze bewegen snel en kriskras door elkaar, waardoor de boezems niet meer echt samentrekken. Er komen teveel prikkels bij de hartkamers, maar dit is slechts de helft van de prikkels in de boezems. De kamers trekken sneller samen dan normaal op een onregelmatig tempo.

Als boezemfibrilleren niet wordt behandeld, kan er uiteindelijk een hartspierziekte of hartfalen ontstaan. Ook is het mogelijk dat er bloedstolsels in de boezems ontstaan, waardoor u uiteindelijk een beroerte, een hartinfarct of een longembolie kunt krijgen.

Hoe worden hartkloppingen in rust vastgesteld?
Als u vaak last heeft van hartkloppingen in rust, kunt u het beste een arts raadplegen. Hij kan dan onderzoeken of het om een hartritmestoornis gaat of niet. Eerst zal hij meer willen weten over de symptomen die optreden, uw medische voorgeschiedenis en uw leefgewoonten.

Daarna zal hij uw hartslag, temperatuur, bloeddruk en ademhaling meten. Meestal zal een arts daarna ook een hartfilmpje maken met een ECG. Deze onderzoeken werken echter niet altijd, omdat het kan zijn dat u geen last heeft van hartkloppingen op het moment dat u bij de arts bent.

Daarom is er nu ook het holteronderzoek. Bij dit onderzoek worden er plakkers op uw borst gedaan die vastzitten aan een riem. Deze riem kunt u thuis dragen en gedurende 24 of 28 uur wordt dan een registratie gemaakt van uw hartritme. Zo kan de arts controleren hoe vaak de hartkloppingen plaatsvinden en wanneer.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.