Hartkloppingen overgang

Veel vrouwen zullen last krijgen van hartkloppingen in de overgang. Aangezien de meeste vrouwen niet weten dat dit een veel voorkomend overgangsverschijnsel is, schrikken ze vaak als ze hier voor de eerste keer mee te maken krijgen. Hartkloppingen overgang zijn echter onschuldig en hebben eigenlijk niets te maken met de werking van het hart. Ze ontstaan doordat de oestrogeenspiegel sterk is gedaald.

Wanneer kunt u last krijgen van hartkloppingen overgang?
In de overgang kunt u op ieder moment last krijgen van hartkloppingen. Zo kunt u ze krijgen als u rustig op de bank zit, maar ook als u intensief aan het bewegen bent. U voelt de hartkloppingen doordat het hartritme is veranderd. Hartkloppingen in rust betekenen meestal dat het hart langzamer is gaan slaan. Als u hartkloppingen krijgt bij intensieve lichaamsbeweging, is uw hartslag juist sneller geworden.

Wat zijn de symptomen van hartkloppingen overgang?
Bij hartkloppingen overgang voelt u het hart in de keel of in de borst kloppen. Meestal gaan de hartkloppingen gepaard met pijn op de borst. Daarom vinden veel vrouwen hartkloppingen overgang ook zo angstaanjagend. Het komt vaak voor dat vrouwen hevig gaan transpireren op het moment dat ze hartkloppingen krijgen. Als gevolg van de hartkloppingen treden er niet veel andere symptomen op, maar vrouwen kunnen wel last hebben van de normale overgangsklachten.

Zo kunnen er klachten als moeheid, misselijkheid en kortademigheid optreden. Dit zijn tevens symptomen die voorkomen bij hartklachten en veel vrouwen verwarren overgangsklachten in combinatie met hartkloppingen dan ook vaak met de symptomen van hartaandoeningen.

Wat kunt u doen tegen hartkloppingen overgang?
Meestal treden hartkloppingen overgang op in combinatie met opvliegers. Als dit het geval is, kunt u het beste even rustig gaan liggen. Haal een paar keer diep adem en probeer u te ontspannen. In andere gevallen treden hartkloppingen op als u al ontspannen bent. Op zo’n moment kunt u niet veel aan de hartkloppingen overgang doen.

Hoe kunt u hartkloppingen overgang voorkomen?
Als u hartkloppingen overgang wilt voorkomen, kunt u het beste factoren vermijden die stress kunnen geven. Ook is het goed om in ieder geval voldoende te slapen en genoeg rust te nemen. U kunt het beste een arts raadplegen als de hartkloppingen vaak voorkomen of als u veel last heeft van pijn op uw borst. Het is ook beter om langs de dokter te gaan als u een hartziekte of hartfalen heeft.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.