Hartritmestoornissen

Een hartritmestoornis is een aanduiding voor een stoornis van de hartslag. Dit kan een versnelde of vertraagde hartslag zijn, maar ook een onregelmatige hartslag of een verstoorde samenwerking van de boezems en kamers. Hartritmestoornissen kunnen ernstig zijn en de dood tot gevolg hebben, maar meestal onschuldige overslaan van het hart noemen we een hartritmestoornis.

Wat is een hartritmestoornis?
Hartritmestoornissen wijzen dus op een versnelde, vertraagde of onregelmatige hartslag of op een verstoorde samenwerking van de boezems en kamers. Er zijn verschillende soorten hartritmestoornissen. Bij de ene hartritmestoornis kunnen er ergere complicaties optreden dan bij de ander.

Wat zijn de meest voorkomende hartritmestoornissen?
De meest voorkomende en onschuldige hartritmestoornis is extrasystole, waarbij het hart af en toe een slag overslaat. Een andere veel voorkomende hartritmestoornis die vaak wordt veroorzaakt door stress of opwinding is tachycardie, waarbij de hartslag te hoog is. Als de hartslag te laag is, noemen we dit bradycardie.

Andere veel voorkomende hartritmestoornissen zijn boezemfibrilleren, boezemflutter, Bragada syndroom, AV-blok, sick-sinus-syndroom, CPVT en LQTS. Dit zijn allemaal hartstoornissen waarbij de samenwerking tussen de boezems en de kamers verstoord is.

Waardoor worden hartritmestoornissen veroorzaakt?
Er zijn diverse factoren die een hartritmestoornis kunnen veroorzaken. Bij extrasystole spelen cafeïnehoudende etenswaren en dranken, alcohol en chocola vaak een rol. Tachycardie wordt meestal veroorzaakt door stress, opwinding, cafeïnehoudende etenswaren en dranken, bloedarmoede of een overactieve schildklier.

Bradycardie ontstaat meestal door een erfelijke aandoening, een hartziekte of hartmedicatie. Hartritmestoornissen waarbij de samenwerking tussen boezems en kamers is verstoord worden meestal veroorzaakt door ouderdom, een erfelijke aandoening of een hartinfarct.

Hoe wordt de diagnose van hartritmestoornissen gesteld?
De diagnose van een hartritmestoornis is niet altijd even gemakkelijk vast te stellen. Het komt namelijk vaak voor dat een versnelde, vertraagde of onregelmatige hartslag maar even duurt en dat u hier bij de arts geen last meer van heeft. Dan zal de arts enkel op uw verhaal af moeten gaan en moeten onderzoeken of er een oorzaak is voor een hartritmestoornis.

Als de boezems en de kamers niet goed samenwerken of als uw hartslag nog niet normaal is zodra u bij de arts komt, kan de arts wel een diagnose stellen. Dit doet hij aan de hand van diverse metingen, zoals het meten van uw polsslag, bloeddruk, temperatuur en de snelheid van uw ademhaling. Ook zal hij in de meeste gevallen een hartfilmpje maken met een ECG, zodat hij de activiteit van uw hart kan bekijken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.