Hoe weet je dat je een whiplash hebt en wat doe je eraan?

auto ongelukEen auto incident is al traumatisch genoeg op zichzelf, maar met een beetje pech kun je er ook nog eens ernstige nekklachten aan overhouden. En wanneer je hiermee geconfronteerd wordt kan het zijn dat je bang bent voor het hebben van een whiplash. Nu gaat een whiplash helaas meestal niet vanzelf over en kan het zelfs erger en erger worden. Op dit moment is het dus belangrijk om naar de dokter te stappen en aan behandeling te beginnen. Maar voordat je dit doet wil je waarschijnlijk weten of je wel de symptomen van een whiplash vertoont, wat het inhoudt en wat eventuele behandelingen zijn, lees dus door om hierachter te komen.

Wat is een whiplash?

Het eerste wat we duidelijk moeten stellen is wat een whiplash eigenlijk inhoudt. Een whiplash wordt al snel in verband gebracht met een auto-ongeluk, maar dit hoeft niet altijd. In brede zin zijn het nekklachten als resultaat van je nek die een plotseling beweging naar voren, achteren of zijwaarts maakt. Dit heeft een groot impact op de zenuwen en spieren in de nek en kan dus veel verschillende klachten veroorzaken. De spieren, pezen en gewrichtsbanden worden meestal ver uitgerekt en kunnen zelfs scheuren.

Een whiplash komt dus vaak voor bij een auto-ongeluk maar dit hoeft niet het geval te zijn. Zo kan het ook gebeuren bij een ongelukkige val van je fiets of tijdens het sporten (denk maar aan een val tijdens het skiën).

Heb jij een whiplash?

Wanneer je een auto-ongeluk hebt gehad en hierna last krijgt van nekklachten of andere symptomen kan het zijn dat je last hebt van een whiplash. Het eerste waar je aan moet denken bij een whiplash is dat de klachten pas 12 tot 14 uur na het ongeval duidelijk worden.

Symptomen waar je last van kunt hebben bij een whiplash zijn nogal uitlopend. Een paar overduidelijke symptomen zijn het hebben van een stijve nek, een gevoelige nek en uiteraard nekpijn. Maar er zijn nog meer heftige symptomen die je ook bij een whiplash zou kunnen krijgen. Zo is hoofdpijn niet zeldzaam bij een whiplash maar ook pijn in de onderrug en handen of armen komt voor. Verder kun je je erg vermoeid maar ook duizelig voelen na het ongeluk. Verder kun je wazig gaan zien en zelfs problemen met slikken krijgen of oorsuizen krijgen. Wanneer het een nogal heftige whiplash was kunnen er op lange termijn klachten ontstaan als hartritme problemen, cognitieve problemen, labiliteit, depressie en slaapproblemen. Een whiplash kan dus een stuk serieuzer worden dan alleen wat nekpijn.

Herken je jezelf in deze symptomen dan bestaat er zeker een kans dat je last hebt van een whiplash. Wanneer u zichzelf hierin herkent dan is het belangrijk om meteen actie te ondernemen want zoals u ziet kunnen klachten redelijk heftig worden als je er niets aan laat doen. Je zult dus naar de dokter gaan waar ze meerdere mogelijkheden hebben om officieel en whiplash vast te stellen.

Deze methodes zijn het maken van een röntgenfoto, een CT-scan of een MRI-scan. Soms wordt er echter geen scan uitgevoerd en soms worden er meerdere uitgevoerd. Een röntgenfoto kan vaststellen of er problemen zijn ontstaan met de botten zoals een breuk of een wervelfractuur. Een CT-scan kan een gedetailleerd beeld maken van de botten en de weefsels eromheen. En een MRI-scan wordt gebruikt om alle soorten letsel in kaart te kunnen brengen.

De behandeling van een whiplash

In de meeste gevallen zijn alle klachten van een whiplash binnen vier weken volledige verdwenen, maar dan moet je er wel actief mee aan de slag. Als eerste moet je een huisarts raadplegen die een whiplash kan vaststellen en advies kan geven over hoe je ermee om moet gaan. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat je genoeg rust moet nemen voor op z’n minst enkele weken. Ook moet je de eerste 48 uur na het ongeval de nek volledig met rust laten, dus ook geen ijs erop.

Als eerste kan het nemen van pijnstillers een goed idee zijn. Dit moet je met jouw arts bespreken, die kan aanraden om regelmatig een bepaalde soort pijnstillers te nemen.

Ook het aanbrengen van een ijskompres kan de pijn verzachten. Je wikkelt ijs in een handdoek en brengt dit op de pijn aan. Dit kan je tussen de 10 minuten en 30 minuten laten zitten waarna de pijn vermindert moet zijn.

Het behouden van een goede lichaamshouding essentieel. Het kan misschien goed voelen om een stijve houding aan te houden om zo pijn te voorkomen, maar dit zal het uiteindelijk alleen maar erger maken. Probeer je nek dus vooral ontspannen te houden.

Nadat de pijn verminderd is, is het belangrijk dat je langzaamaan weer gaat bewegen. Het beste kun je dit doen onder toezicht van een fysiotherapeut. Deze fysiotherapeut kan je oefeningen geven waarmee uw nek en andere spieren weer goed leert gebruiken. Deze oefeningen zullen ook helpen bij de pijn en zal ervoor zorgen dat u hier geen last meer van hebt. Ook kan de fysiotherapeut massages geven om de pijn te verlichten.

Wij weten net zo goed als jij dat een whiplash een verschrikkelijk iets is om last van te hebben. Maar wanneer u er op tijd bij bent kan het ook snel weer genezen zijn. Ga dus vooral naar jouw huisarts. Deze kan samen met jou een behandeling opstellen waarbij je het allersnelst weer goed genezen bent en helemaal vrij van pijn bent. Wat je dus in ieder geval niet moet doen is er mee blijven rondlopen, want dat gaat sowieso niet helpen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.