Hoge bloedsuiker

We spreken van een hoge bloedsuiker als de waarden van uw bloedglucosespiegel hoger zijn dan 8 mmol/l. Als uw glucosegehalte voor langere tijd uitkomt boven de 6 mmol/l, wordt er in veel gevallen ook gesproken van een te hoge bloedsuiker.

Wat zijn de oorzaken van een hoge bloedsuiker?
Voeding en lichaamsbeweging bepalen de hoogte van ons bloedsuiker. U kunt te maken krijgen met een hoge bloedsuiker als u veel koolhydraten of suikers heeft gegeten of te weinig lichaamsbeweging heeft gehad. Het kan tevens een combinatie zijn van beide factoren.

Daarnaast kan stress een oorzaak zijn van een hoge bloedglucosespiegel, evenals ziektes met diarree, braken of koorts. Als u diabetes heeft, kunt u een hoge bloedsuiker krijgen door het niet of te laat innemen van uw medicijnen. Ook is het mogelijk dat u met een hoge bloedglucosespiegel te maken als u teveel medicijnen heeft ingenomen die uw glucosegehalte verhogen.

Wat zijn de klachten?
Een hoge bloedsuiker zult u niet altijd herkennen aan de symptomen. De klachten die kunnen optreden zijn namelijk niet per se kenmerkend voor een hoge bloedsuiker. Veel voorkomende klachten zijn moeheid, dorst en veel plassen. Ook kan het voorkomen dat u jeuk heeft en u kunt infecties krijgen.

Wat zijn de complicaties?
Als u vaker last heeft van een hoge bloedsuiker, kunnen er uiteindelijk vervelende complicaties optreden. Zo kunt u te maken krijgen met sufheid of toenemende zwakte. Daarnaast is het mogelijk dat u helemaal uitdroogt en het kan voorkomen dat u moeite heeft met het ademhalen.

Wanneer moet u een afspraak maken met uw huisarts?
Het is het beste om een afspraak te maken met uw huisarts als u vaker last heeft van een hoge bloedsuiker. Dan zou het namelijk kunnen dat u diabetes heeft. Ook kunt u het beste een afspraak maken als u een infectie of ontsteking heeft gekregen. Als uw bloedglucosespiegel niet meer onder de 10 mmol/l komt, kunt u ook beter even langs de dokter gaan.

Wanneer moet u dringend een arts raadplegen?
Een hoge bloedsuiker hoeft niet heel ernstig te zijn en meestal gaat het vanzelf weer over. Er zijn echter een aantal situaties waarbij u zo snel mogelijk een arts moet raadplegen. Als u koorts krijgt of moet braken, kunt u het beste zo snel mogelijk langs een dokter gaan. Ook als er complicaties optreden zoals toenemende zwakte, sufheid, uitdroging en moeite met ademhalen, dient u direct met een arts contact op te nemen.

Hoe kunt u een hoge bloedsuiker voorkomen?
Een hoge bloedsuiker wordt veroorzaakt door veel suikers en koolhydraten te eten of te drinken en door te weinig lichaamsbeweging. Als u een hoog glucosegehalte wilt voorkomen, kunt u dan ook het beste gezond eten en zorgen voor voldoende lichaamsbeweging. Iemand met diabetes dient ervoor te zorgen dat hij of zij de voedingsadviezen opvolgt en de voorgeschreven medicijnen op tijd inneemt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.