Hoge hartslag in rust

Meestal ontstaat een hoge hartslag na lichamelijke inspanning, maar een hoge hartslag in rust komt ook vaak voor. Dit kan diverse oorzaken hebben, zoals stress of het nuttigen van cafeïnehoudende voedingsmiddelen of dranken. Het kan echter ook zijn dat een hoge hartslag in rust het gevolg is van een aandoening.

Hartslag in rust
Normaal gesproken is de hartslag in rust tussen de zestig en honderd slagen per minuut. Het gemiddelde is zeventig slagen per minuut en bij mensen die niet of weinig sporten is de hartslag vaak rond de tachtig slagen per minuut. Mensen die veel sporten en in topconditie zijn kunnen in rust een hartslag hebben van maar dertig tot veertig slagen per minuut. Een hartslag in rust hoger dan honderd slagen per minuut is te hoog.

Wanneer kunt u te maken krijgen met een hoge hartslag in rust?
Een hoge hartslag in rust is niet te wijden aan lichamelijke inspanning, maar er zijn wel genoeg andere oorzaken. Stress is een veel voorkomende oorzaak, maar ook cafeïnehoudende voedingsmiddelen en dranken en een tekort aan mineralen of vitaminen kunnen een hoge hartslag in rust veroorzaken. Daarnaast kunnen drugsgebruik of het nemen van medicijnen een verhoogde hartslag in rust tot gevolg hebben.

Welke aandoeningen kunnen een hoge hartslag in rust veroorzaken?
Een hoge hartslag in rust kan tevens worden veroorzaakt door een aandoening. Zo kunnen verschillende aandoeningen aan het hart (hartspierziekten, hartfalen, boezemfibrilleren), longaandoeningen en geleidingsziekten de oorzaak zijn van een snelle hartslag in rust. Ook bloedarmoede, uitdroging en koorts kunnen een hoge hartslag in rust veroorzaken.

Wanneer moet u een arts raadplegen?
Een hoge hartslag in rust is vaak onschuldig, maar het kan soms goed zijn om toch langs een arts te gaan. Als u vaker last heeft van een versnelde hartslag in rust, kan dit op een aandoening wijzen. Raadpleeg in dat geval een arts, zodat hij kan kijken wat de oorzaak is. Ook is het goed om langs de dokter te gaan als uw hartslag boven de tweehonderd slagen per minuut uitkomt of als u last heeft van andere klachten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.