Huidaandoeningen

Er zijn een aantal huidaandoeningen die maar een paar uur of een paar dagen aanhouden, maar bij andere huidaandoeningen duurt te genezing weken tot jaren. Sommige mensen merken niets van een huidaandoening, terwijl anderen er enorm veel last mee hebben. Het kan zijn dat de huidaandoening veel jeuk geeft of dat u uzelf niet meer mooi vindt met deze huiduitslag.

Moet een huidaandoening worden behandeld?
Meestal zijn huidaandoeningen niet gevaarlijk en zullen ze geen ernstige complicaties tot gevolg hebben. Er zijn echter wel een aantal huidaandoeningen die zeer besmettelijk zijn. Vaak kunt u dan beter niet in aanraking komen met baby’s (en kinderen), want zij kunnen er wel complicaties aan overhouden als ze een ziekte krijgen. Daarom is het van belang dat u zich laat behandelen als u een besmettelijke huidziekte heeft.

Meestal genezen huidaandoeningen geheel vanzelf. Toch willen sommige mensen zich laten behandelen, omdat de uitslag erg opvalt of omdat ze veel klachten ondervinden. De keuze voor een behandeling is geheel aan u als u geen besmettelijke huidziekte heeft.

Welke arts behandelt een huidaandoening?
De arts die huidaandoeningen behandeld noemen we een dermatoloog of huidarts. Dermatologen houden zich bezig met aandoeningen aan de huid. Zij hebben hiervoor gestudeerd en zijn dan ook helemaal gespecialiseerd in dit vak. Een dermatoloog behandelt zijn patiënte in een polikliniek.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Een dermatoloog stelt meestal de diagnose van huidaandoeningen aan de hand van de symptomen. Hiervoor zal hij het stuk huid bekijken waarop de huiduitslag is ontstaan. Ook de voorgeschiedenis van de patiënt kan belangrijk zijn en de arts zal dan ook uw dossier bestuderen en u vragen stellen over uw voorgeschiedenis. Meestal komt de dermatoloog erachter dat het om een onschuldige huidziekte gaat die vanzelf weer zal genezen.

Het kan echter voorkomen dat de huidziekte wordt veroorzaakt door een ziekte die het gehele lichaam aantast, wat een stuk gevaarlijker is. Meestal komt de huiduitslag dan voor op meerdere stukken van de huid. Als dit het geval is, zal de dermatoloog meestal een bloedonderzoek of laboratoriumonderzoek laten uitvoeren. Zo kan hij dan achterhalen om welke ziekte het precies gaat.

Hoe worden huidaandoeningen behandeld?
De behandelmethode hangt heel erg af van het soort huidziekte dat u heeft. Meestal krijgt u medicijnen mee die zelf moet innemen, prikken of smeren. Tevens wordt er wel eens gebruikgemaakt van chirurgische technieken, zoals deroofing en excisie. Sinds de laatste jaren worden huidaandoeningen ook steeds vaker behandeld met lichttherapie. Hierbij kunt u vaak kiezen voor fotodynamische therapie, lasertherapie en ultraviolette lichttherapie.

Een radiofrequente behandeling of een compressietherapie kan ook helpen bij een huidziekte. De dermatoloog geeft u uitgebreide informatie over de huidaandoening als hij de diagnose heeft gesteld. U krijgt meestal wat informatie mee om thuis zelf door te nemen. Binnen korte tijd kunt u waarschijnlijk al met de behandeling beginnen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.