Hyperemesis gravidarum, misselijk en braken tijdens zwangerschap

Hyperemesis gravidarum is de medische naam voor een misselijk gevoel en braken tijdens de zwangerschap. Het is een zeer vervelende aandoening, maar bijvoorbeeld ochtendmisselijkheid is vrijwel niet onontkoombaar. Gelukkig hebben niet alle vrouwen last van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap. Echter is dit wel het geval bij een aantal zwangere vrouwen. Uiteraard is het per persoon verschillend in hoeverre de vrouw te kampen krijgt met Hyperemesis gravidarum. Ochtendmisselijkheid komt veel vaker voor dan de ernstigere aandoening Hyperemesis gravidarum.

Iedereen is op de hoogte van de vervelende kwaaltjes tijdens de zwangerschap. Striae, misselijkheid, hoofdpijn, maagzuur, etc. Een klein handje van mogelijke aandoeningen die kunnen optreden. Ochtendmisselijkheid is een milde vorm van de misselijkheid en braken bij de zwangerschap. In veel gevallen treedt Hyperemesis gravidarum na circa 10 weken op bij 3 op de 1000 zwangere vrouwen.

Symptomen Hyperemesis gravidarum

Hyperemesis gravidarum is te herkennen aan braken en langdurig last van hevige misselijkheid. Ook uitdrogingsverschijnselen, hoofdpijn, lage bloeddruk, verlies van gewicht, gifstoffen in het bloed en een lusteloos gevoel zijn typische kenmerken tijdens de zwangerschap. De aandoening mag niet onderschat worden. Het is mogelijk in een depressie te raken of kan het leiden tot een ziekenhuisopname. Hyperemesis gravidarum is dus een ernstige aandoening.

Oorzaak

De oorzaak is vooralsnog lastig aan te geven. Alhoewel dokters de schuld geven aan de genen, zijn onderzoekers er nog niet helemaal uit wat nu precies de oorzaak is. Volgens diverse onderzoekers is de kans groot dat ook een tweede zwangerschap kans geeft op Hyperemesis gravidarum. Het is dus veelal niet eenmalig. De kans is circa 60 tot 85 procent dat ook een tweede zwangerschap gepaard gaat met de aandoening. Uiteraard is het afhankelijk van de persoon en de genen zoals dokters stellen. Het is niet zeker dat een tweede zwangerschap altijd gepaard gaat met dezelfde aandoening.

Gevolgen

De aandoening Hyperemesis gravidarum is uiteraard niet goed voor het lichaam. Het is belangrijk voldoende vitaminen binnen te krijgen en goed en regelmatig te eten. Ook wanneer het lichaam helemaal niet staat te springen op voeding. Dit is namelijk het resultaat van de misselijkheid en braakneigingen. Toch moet voedsel worden genuttigd. Tevens is het belangrijk minimaal 2 liter water per dag te drinken. Er gaat veel vocht verloren door het braken. Het is belangrijk om uitdroging te voorkomen, waardoor drinken vereist is. Indien Hyperemesis gravidarum wordt vastgesteld zal de dokter meer informatie verschaffen en zo nodig voorzorgsmaatregelen treffen. Dit kunnen medicijnen, een doorverwijzing naar een diëtiste of eetschema omvatten.

1 Reactie

  1. Tijdens mijn zwangerschappen van mijn zoontje en dochtertje heb ik veel last gehad van misselijkheid. Sommige zeggen dat het bij een jongetje vaak erger is dan bij een meisje maar bij mij was het echt verschrikkelijk. Misschien heb ik wel hyperemesis gravidarum gehad.
    Ik lees ook dat de oorzaak niet echt gekend is. Gelukkig was het na de bevalling weer vergeten maar het was niet zo een prettige periode in mijn zwangerschap. Hopelijk hebben niet alle mama’s er zoveel last van als ik.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.