Lage bloedsuiker

We spreken van een lage bloedsuiker als de waarden van uw bloedglucosespiegel lager zijn dan 4 mmol/l. Bijna iedereen heeft wel eens een lage bloedsuikerspiegel gehad door te weinig te eten en te veel lichaamsinspanning.

Wat zijn de oorzaken van een lage bloedsuiker?
Met een lage bloedsuiker wordt bedoeld dat er te weinig glucose in het bloed aanwezig is. Dit kan komen doordat u te weinig heeft gegeten, want we halen glucose uit ons voedsel. Het gaat dan voornamelijk om het eten van te weinig suikers en koolhydraten. Ook kan teveel lichaamsinspanning een oorzaak zijn van een lage bloedglucosespiegel, want met lichaamsbeweging verbrandt u de glucose in uw bloed.

Overmatig alcoholgebruik kan tevens een laag glucosegehalte tot gevolg hebben. Daarnaast kan het niet of niet op tijd innemen van medicijnen of het innemen van teveel medicijnen voor een lagere bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes een oorzaak zijn.

Wat zijn de klachten?
Een lage bloedsuiker wordt meestal wel snel herkend, omdat er diverse kenmerkende symptomen kunnen optreden. Zo kunt u gaan beven en zweten, wazig of dubbel zien of hoofdpijn of honger krijgen. Ook duizeligheid, verwardheid en rusteloosheid zijn enkele symptomen van een laag glucosegehalte. Daarnaast kunt u hartkloppingen krijgen, veel moeten gapen en een wisselend humeur hebben. Vreemd of lacherig gedrag en tintelingen in handen, voeten of lippen zijn andere kenmerkende symptomen.

Wat zijn de complicaties?
Een bloedsuikerspiegel die erg laag is kan ernstige complicaties met zich meebrengen. Zo kunt u suf worden en het bewustzijn verliezen. Het kan zelfs voorkomen dat u uiteindelijk in coma raakt.

Wanneer moet u een afspraak maken met uw huisarts?
Het is verstandig om een afspraak met uw huisarts te maken als het vaker voorkomt dat u bloedsuiker laag is. Dit kan namelijk wijzen op diabetes. Ook kunt u het beste uw arts bellen voor een afspraak als uw glucosegehalte erg laag is of als uw bloedsuiker gedurende langere tijd laag is.

Wanneer moet u dringend een arts raadplegen?
Als uw bloedsuikerspiegel laag is, moet u in enkele situaties direct contact opnemen met een arts. Zo kunt u het beste meteen langs een dokter gaan als u na het innemen van suiker nog steeds symptomen van een lage bloedsuiker vertoond. Daarnaast moet u dringend langs een arts gaan als u suf wordt of erg verward raakt, want dan zou het kunnen dat u het bewustzijn gaat verliezen.

Hoe kunt u een lage bloedsuiker voorkomen?
Een lage bloedsuiker ontstaat vaak doordat uw lichaam te weinig koolhydraten en suikers heeft binnengekregen. U kunt een laag glucosegehalte voorkomen door op regelmatige tijden te eten en voldoende te eten. Zorg er in ieder geval voor dat u genoeg suikers en koolhydraten binnenkrijgt.

Ook is het beter om niet teveel aan lichaamsbeweging te doen als u nog maar weinig heeft gegeten. Als u diabetes heeft, zorg er dan voor dat u uw medicijnen steeds op tijd inneemt. Neem altijd wat suikerklontjes of druivensuiker mee, als u vaker last heeft van een lage bloedsuiker.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.