Lage bloedsuikerspiegel

Een te lage bloedsuikerspiegel kan veroorzaakt worden door diverse factoren. Weinig mensen zijn echter op de hoogte van wat de bloedsuikerspiegel precies is en wat de risico’s zijn van een te lage of juist een te hoge bloedsuikerspiegel.

Bloedsuikerspiegel
De bloedsuikerspiegel, ook wel bloedglucosespiegel of glykemie genoemd, geeft de hoeveelheid glucose in het bloed aan. Er wordt ook wel van het bloedsuikergehalte gesproken. Bloedsuiker komt in het bloed terecht met behulp van voedsel. Gemiddeld heeft een mens een bloedsuikergehalte tussen de 4 tot 8 millimol per liter. Dit onder normale omstandigheden.

Het bloedsuikergehalte hangt voor een groot deel samen met het moment van de dag. Zo zal het bloedsuikergehalte aanzienlijk lager zijn in de ochtend en aanzienlijk hoger na het eten van een maaltijd. Een veel voorkomende ziekte die te maken heeft met de bloedsuikerspiegel is suikerziekte, ook wel diabetes mellitus genoemd. Dit is een ziekte waarbij de bloedsuikerspiegel niet in evenwicht blijft.

Lage bloedsuikerspiegel
In sommige gevallen kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet goed onder controle houden. Dit kan betekenen dat men last krijgt van een te lage of een te hoge bloedsuikerspiegel. In beide gevallen moet er ingegrepen worden. Bij een te lage bloedsuikerspiegel moet er suiker worden ingenomen. Bij een te hoge bloedsuikerspiegel is het van belang dat er voldoende (water) wordt gedronken. Op deze manier kan het bloedsuikergehalte weer onder controle worden gebracht.

Bij een te lage bloedsuikerspiegel kunnen er diverse verschijnselen ontstaan. Niet iedereen krijgt last van dezelfde klachten, het kan dus verschillen per persoon. Over het algemeen kan men last krijgen van honger, duizeligheid, hartkloppingen, verwardheid, zweten, gapen, rusteloosheid, dubbelzien, hoofdpijn en beven. In sommige gevallen kan iemand het bewustzijn verliezen.

Bloedsuikergehalte meten
Het bloedsuikergehalte kan worden gemeten met behulp van een bloedsuikermeter. Het voordeel van zo’n meter is dat je gemakkelijk thuis en op ieder moment het bloedsuikergehalte kunt meten. Er zijn diverse meters verkrijgbaar, alle meters bevatten een meetapparaat en een bloedsuikertest strip. Er moet een kleine hoeveelheid bloed worden aangebracht op de teststrip. De teststrip wordt vervolgens in het apparaat geplaatst. Na een aantal seconden zal de bloedsuikermeter aangeven wat het bloedsuikergehalte is.

Hoe ontstaat een te lage bloedsuikerspiegel?
Een te lage bloedsuikerspiegel kan ontstaan door verschillende factoren. Bijvoorbeeld wanneer u niet voldoende heeft gegeten of wanneer u een zware lichamelijke inspanning heeft gedaan. Ook kan het worden veroorzaakt door het niet op tijd nemen van de medicijnen, overmatig gebruik van alcohol en het drinken van alcohol in combinatie met bloedsuikerverlagende tabletten.

Een te lage bloedsuikerspiegel, wat nu?
Bij een te laag bloedsuikergehalte is het belangrijk om suiker binnen te krijgen. Veel voedingsproducten bevatten natuurlijk suiker. Echter wordt er vaak aangeraden om producten in te nemen zoals druivensuiker, frisdrank, water met suiker of gewoon wat suiker.

Door op regelmatige tijden te eten is het voor mensen met suikerziekte mogelijk om een te lage bloedsuikerspiegel te voorkomen. Voor een zware inspanning voldoende eten is ook erg belangrijk, net als het innemen van medicijnen op de juiste tijd en door er voor te zorgen dat men altijd van suiker bij zich heeft. Denk aan bijvoorbeeld druivensuiker.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.