Luie darmen

Bij mensen die luie darmen hebben trekt de dikke darm minder frequent samen dan voorheen. Hierdoor komt de ontlasting moeilijker bij het einde van darm en zal u dus minder drang voelen. Dit heeft als vervelend gevolg dat u te maken heeft met verstopping. Mensen die te maken hebben met luie darmen gaan slechts een per week of soms zelfs eens per tien dagen naar het toilet.

Een bezoek aan de huisarts wordt bij luie darmen aangeraden. Een luie darm kan namelijk een teken zijn dat iemand schildklierproblemen heeft. Daarnaast kan een luie darm ook wijzen op het prikkelbare darmsyndroom, darmparasieten, gluten allergie of een probleem met de darmflora.

Risico groepen
Er zijn bepaalde mensen die een grotere kans hebben op het krijgen luie darmen. Bijvoorbeeld mensen die weinig bewegen en voornamelijk op bed liggen. Denk bij het laatste aan zieke mensen, bejaarden of mensen die anderszins veel op bed liggen / weinig kunnen bewegen. Daarnaast hebben de volgende groepen ook een grotere kans op het ontwikkelen van luie darmen:

– Mensen die bepaalde medicijnen slikken, zoals antidepressiva en codeïne. Deze medicijnen hebben als bijwerking dat de dikke darm langzamer gaat werken.
– Mensen die niet naar het toilet gaan wanneer ze drang hebben.
– Mensen die langdurig gebruik maken van laxeermiddelen.
– Mensen die te kampen hebben met bepaalde ziektes.

Behandeling
Als u last heeft van luie darmen is het belangrijk om voldoende vezels te eten en daarnaast voldoende te bewegen. Vezelrijke producten zijn bijvoorbeeld: volkorenbrood, roggebrood, aardappelen, zilvervliesrijst, groenten en fruit. Probeer dit zoveel mogelijk te eten, hierdoor zullen verstoppingen zoveel mogelijk wegblijven.

Daarnaast zijn er ook speciale medicijnen die als werking hebben om de ontlasting soepeler te maken. Belangrijk is wel om in combinatie met de medicijnen 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Anders zullen de medicijnen niet werken.

Als u last heeft van een zeer ernstige verstopping door luie darmen, wordt er soms gekozen voor een darmspoeling. Het voordeel hiervan is dat de ontlasting door de spoeling naar buiten komt en de verstopping dus weg zal gaan. Echter zit er ook een groot nadeel aan. De goede bacteriën zullen ook mee gaan met de spoeling. Dit kan ervoor zorgen dat de klachten erger kunnen worden. Het is dus belangrijk om te overleggen met uw huisarts of een darmspoeling de oplossing is.

1 Reactie

  1. Ik heb last van luie darmen en ik drink ook veel. Vooral als ik naar een warm land ga op verlof heb ik geen gevoel naar de grote wc te moeten.
    Ik zit ook veel neer met men handicap, ik ga afentoe sporten en neem ook laxido voorgeschreven door me arts vooral in warme lande is het heel vervelend.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.