Maag en darmklachten

Wanneer u voedsel eet of iets drinkt, komt dit in de maag terecht. Vervolgens moet het eten worden verteerd. Als de maag van streek is kunnen er klachten ontstaan die er voor zorgen dat u problemen krijgt met de maag of darmen.

Maagpijn
Wanneer u iets verkeerds eet kunt u maagklachten krijgen. Maagklachten kunnen veroorzaakt worden door allerlei verschillende redenen. Zo kunnen maagklachten ontstaan als u te snel een koude maaltijd eet of wanneer u te snel een te koud drankje drinkt.

Ook kan het voorkomen dat pijn in de maag veroorzaakt wordt door overgevoeligheid voor een bepaald soort voedsel. Bij sommige geneesmiddelen kan het ook zo zijn dat u maagklachten krijgt als gevolg van het gebruik van bepaalde medicijnen. Als u een maagontsteking heeft kunt u eveneens te maken krijgen met maagpijn.

Maagzuur
In de meeste gevallen merkt u niks van uw maagzuur, omdat als het ware een soort van beschermende laag in de maag zit die het zuur tegenhoudt. Het maagzuur kan soms in de slokdarm terechtkomen, dit zorgt voor een brandend gevoel in de slokdarm. Bij mensen met overgewicht kan de maag in de verdrukking komen te zitten. Dit kan er voor zorgen dat het maagzuur in de slokdarm komt. Ook kan een spier die de maag afsluit van de slokdarm zijn werk niet goed doen.

Een opgeblazen gevoel
Een veel voorkomende klacht als het om maagklachten gaat, is een opgeblazen gevoel. Als u last van dit gevoel heeft, dan heeft u het gevoel dat u constant vol zit. Het opgeblazen gevoel wordt veroorzaakt omdat de maagspieren niet goed werken.

Als de maagspieren hun werk niet goed doen, duurt de spijsvertering langer en dit zorgt er voor dat het voedsel langer in de maag aanwezig blijft. Omdat het voedsel langer in de maag en darmen blijft zitten is het ook zo dat er meer gassen in de maag en darmen terecht komen. Deze ophoping van de gassen zorgt voor het opgeblazen gevoel.

Krampen in de maag en de darmen
Bij maag- en darmklachten komt het vaak voor dat er een soort van kramp optreedt in de maag en/of de darmen. Meestal duren deze pijnaanvallen maar enkele secondes. Ze komen meestal wel regelmatig terug. Als mensen last hebben van de klachten, kunnen ze de plaats van de pijn vaak niet aanwijzen. De krampen kunnen veroorzaakt worden door slechtwerkende maagspieren of verkeerde gewoontes als het gaat om eten en drinken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.