Misselijkheid en een kater? Maar waardoor?

Na een gezellig avond met liters alcohol is de volgende dag vaak afzien. Misselijkheid en een kater zijn twee ongewenste bijwerkingen van de gezellige avond. Veel jongeren zijn het gewend en ‘ontkateren’ de volgende dag. Een vette snack, rust en uitslapen zijn voor veel de remedie. Maar waarom en waardoor ontstaat de misselijkheid en een kater nu precies?

Een kater is te herkennen aan hoofdpijn, enorme dorst, vermoeidheid en een trillerig tot lamlendig gevoel. Ook diarree, duizeligheid en uiteraard de misselijkheid zijn bekende symptomen. Dit alles kan ontstaan nadat de avond ervoor te veel alcohol is gedronken.

Waardoor ontstaat de misselijkheid en een kater?

De alcohol in de avond ervoor genuttigde drank is niet onschadelijk. Het is een bijtende stof die voor irritaties zorgt van het slijmvlies. Dit slijmvlies is te vinden in onder meer de keel, slokdarm, maag en uiteraard de mond. Deze prikkeling kan resulteren in een misselijkheid en een kater. Bovendien kan door de alcohol het evenwichtsorgaan worden beïnvloed, waardoor je duizelig wordt. Dit veroorzaakt vervolgens wederom de misselijkheid.

De hoofdpijn die vaak opspeelt bij een kater, heeft meer mogelijke oorzaken. Zo kan de hoofdpijn onder meer worden veroorzaakt door aceetaldehyde. Tevens daalt de hoeveelheid vocht waarin de hersenen liggen. Hierdoor worden de hersenen sensibeler voor bewegingen. Ook de bloedsuikerspiegel kan aangetast worden, waardoor de hoofdpijn ontstaat. En als laatste is het soort drank van invloed. De alcohol is dan niet eens de veroorzaker. Het is meer de combinatie van drank met andere vloeistoffen die voor een bepaalde geur of smaak zorgen. Niet ieder drankje valt dan ook even zwaar of leidt direct tot hoofdpijn.

Wat doet de alcohol?

De alcohol komt na inname in de maag terecht. De darmen nemen vervolgens de alcohol op. Met behulp van het bloed wordt een deel van de alcohol verdeeld in het lichaam over het beschikbare lichaamsvocht. Een ander deel gaat verloren door te plassen, uit te ademen en te zweten. Het resterende deel wordt afgebroken door de lever, maar duurt ongeveer 1 tot 2 uur per glas drank.

Wanneer de alcohol door de lever wordt afgebroken komt de stof aceetaldehyde vrij. Dit zorgt voor misselijkheid en een kater. Het veroorzaakt het lamlendige gevoel ‘the day after’. De stof is nog vele malen schadelijker dan de alcohol zelf. Het zorgt voor een trillend gevoel en zorgt voor meer activiteit van de nieren. Hierdoor verliest het lichaam weer meer vocht, waardoor een enorme dorst ontstaat in de nacht of de dag erna.

Wat kun je doen om de kater te voorkomen?

Een kater voorkomen is niet altijd mogelijk. Uiteraard wel gewenst, maar er is geen middel die de kater na zeer veel drankjes direct wegneemt. Toch wil het nog wel eens helpen om enkele glazen water te drinken, alvorens je gaat slapen. Ook iets eten tijdens het drinken kan de suikerspiegel weer opschroeven. Ook dit kan leiden tot een minder hevige kater.

Indien je al last hebt van misselijkheid en een kater is het raadzaam veel te drinken. Ook een pijnstiller tegen de hoofdpijn is een goede optie. Om het lichaam helemaal te laten herstellen kun je beter twee dagen na de bewuste avond geen alcohol nuttigen. De misselijkheid en een kater zullen langzaam verdwijnen. Meer tips tegen misselijkheid vind je hier.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.