Moeilijke ontlasting

Er zijn diverse benamingen voor het hebben van een moeilijke ontlasting. Zo wordt het ook wel obstipatie genoemd, een moeilijke stoelgang of verstopping. Al met al hebben deze termen allemaal dezelfde betekenis, namelijk dat de ontlasting moeizaam gaat.

Moeilijke ontlasting
Iedereen heeft wel eens last (gehad) van moeilijke ontlasting. Hoe dit precies ontstaat kan met verschillende factoren te maken hebben. De hoofdoorzaak voor bijna alle gevallen van een moeilijke stoelgang is echter dat men verkeerde voeding binnen krijgt. Zo krijgen veel mensen voeding binnen die bijna geen vezels bevatten.

Vezels zijn enorm belangrijk voor het hebben van een goede stoelgang. Vezels en voldoende vocht zorgt er voor dat de ontlasting zacht blijft en dus gemakkelijk het lichaam uit kan.

Harde ontlasting ontstaat wanneer voeding te lang bij de dikke darm blijft hangen. De ontlasting wordt niet alleen hard maar ook erg droog. Men krijgt vervolgens moeite met de ontlasting. Hierbij kunnen klachten komen kijken zoals buikpijn en darmkrampen.

Tevens kunnen er scheurtjes ontstaan in en rondom de anus doordat men veel druk moet zetten bij de ontlasting. Dit kan erg pijnlijk zijn en zorgt er vaak voor dat mensen hun ontlasting gaan ophouden. Na een korte tijd zal er een verstopping ontstaan waardoor men nog meer last krijgt van buikpijn en darmkrampen.

Moeilijke ontlasting voorkomen
Moeilijk van de ontlasting afkomen is erg vervelend. U zult uw opgeblazen gevoel ervaren en u kunt last krijgen van buikpijn. De ontlasting moet het lichaam uit, maar het lichaam vecht er als het ware tegen. Tevens speelt de geest hier ook een grote rol in.

Zodra er eenmaal klachten ontstaan zoals buikpijn en scheurtjes in en rondom de anus, gaan mensen hun ontlasting ophouden zodat ze geen pijn hebben. Dit is echter nooit goed. Het is belangrijk dat ontlasting het lichaam verlaat. Zodra men de ontlasting gaat ophouden ontstaat er een verstopping.

Om moeilijke ontlasting te voorkomen is het belangrijk om te weten welke voeding u moet eten. Voedsel dat vezelrijk is en veel vocht zijn de manier om een moeilijke stoelgang te voorkomen. Vezels bevinden zich in diverse voedingsproducten zoals onder andere brood, rijst, aardappels en groente. Vezels zorgen er voor dat de ontlasting zacht blijft en het lichaam gemakkelijk kan verlaten. Wanneer men een te kort aan vezels heeft zal de ontlasting hard en droog worden, met als gevolg moeilijke ontlasting.

Laxeermiddelen
Indien er een verstopping is ontstaan, is het mogelijk om gebruik te maken van laxeermiddelen. Deze zorgen er voor dat de ontlasting snel het lichaam verlaat en de verstopping verholpen wordt. Echter is het gebruiken van laxeermiddel niet altijd verstandig. Er kunnen vervelende bijwerkingen ontstaan van het laxeermiddel. Tevens heeft u niet meer de controle over de ontlasting.

Het kan voorkomen dat u regelmatig en meerdere keren op een dag naar het toilet moet. Bedenk dus voor af of het verstandig is om gebruik te maken van een laxeermiddel. Ook kinderen kunnen last hebben van moeilijke ontlasting. Zij mogen alleen laxeermiddel gebruiken in overleg met een arts.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.