Nekhernia operatie

Een nekhernia, ook wel Hernia Nuclei Pulposi, is een uitstulping van een van de tussenwervelschijven. De pijnklachten die ontstaan bij een nekhernia worden veroorzaakt doordat deze uitstulping tegen een zenuw aan drukt. Gemiddeld worden er elk jaar in Nederland zo’n 10.000 nekhernia operaties verricht.

Nekhernia operatie
Een nekhernia operatie is vaak de allerlaatste optie bij een nekhernia. Vaak worden er eerst andere behandelingen geprobeerd voordat er wordt besloten een nekhernia operatie uit te voeren. Over het algemeen is een nekhernia te behandelen met voldoende rust en goede fysiotherapie. Mocht het toch nodig zijn om een nekhernia operatie te moeten uitvoeren dan zijn er diverse mogelijkheden. De hernia van worden verwijderd, de tussenwervelruimte kan worden opgevuld of het plaatsen van een discusprothese is ook een mogelijkheid.

Voor de operatie wordt uitgevoerd is het van belang om een MRI-scan of CT-scan te doen. Op deze scan kan worden bekeken op welke plek de beschadiging precies zit. Aan de hand daar van kan een neurochirurg bekijken hoe hij de operatie gaat uitvoeren en welke methode hij gaat gebruiken.

Na de operatie
Een nekhernia operatie moet niet onderschat worden. Na de operatie kan de patiënt diverse klachten krijgen zoals hoofdpijn, pijn bij het slikken of het krijgen van een schorre stem. Welke klachten er na de operatie ontstaan hangt ook af van de methode die wordt gebruikt. Het kan ook zo zijn dat men last krijgt van pijn aan de schouders. Na verloop van tijd zullen deze klachten uiteraard weer verdwijnen. Mochten de klachten wel langdurig aanwezig blijven dan is het belangrijk om contact op te nemen met een arts.

Risico’s
Geen enkele operatie gaat zonder risico’s. Een nekhernia operatie kan dus ook diverse risico’s met zich mee brengen. Het komt echter maar zelden tot bijna niet voor dat men te maken krijgt met deze risico’s. Risico’s aan deze operatie zijn dat er een ontsteking kan ontstaan bij de operatiewond, bloedingen, en in het ergste geval uitvalsverschijnselen.

Het komt maar zelden voor dat er sprake is van een recidief. Dit houdt in dat de hernia zou kunnen terug keren. Dit gebeurd gelukkig zelden. Bijna alle nekhernia patiënten zijn tevreden na de operatie. Ze zullen minder of helemaal geen last meer hebben van de klachten die ze voor de operatie hadden. Nekhernia’s worden in de meeste gevallen niet geopereerd omdat ze na verloop van tijd, in combinatie met de juiste zorg, genezen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.