Nekklachten door computergebruik

Veel mensen krijgen op een geven moment te maken met nekklachten. Maar liefst 70% van de bevolking heeft weleens nekklachten gehad. En op ieder willekeurig moment heeft naar schatting 10 tot 20% van de bevolking nekklachten. Een groot deel van deze nekklachten wordt veroorzaakt door het werken achter de computer of het gebruik van de smartphone of tablet, thuis op de bank, of in bed, nog even voor het slapen gaan.

Heb je nekklachten dan is het misschien een troost om te weten dat je niet de enige bent. Maar belangrijker is wat je aan nekklachten kunt doen. Daar gaan we in dit artikel op in.

KANS het nieuwe RSI

Met de term RSI ben je vast wel bekend. Deze afkorting staat voor Repetitive Strain Injury en wordt gebruikt om klachten aan te geven welke het gevolg zijn van constant dezelfde beweging maken. Zoals bij het gebruik van de computermuis het geval is. Fysiotherapeuten gebruiken tegenwoordig de afkorting KANS om klachten als gevolg van overbelasting aan te duiden. KANS is een Nederlandse afkorting en staat voor Klachten van de Arm, Nek en Schouder. De afkorting KANS wordt gebruikt als er klachten aan de arm, nek en/of schouder zijn zonder dat een ziekte of een trauma de oorzaak is. In veel gevallen wordt overbelasting veroorzaakt door het gebruik van de computermuis of een verkeerde werkhouding.

Symptomen nekklachten door computergebruik

Bij nekklachten door het gebruik van de computer heeft men pijn aan de nek, in veel gevallen gaat dit samen met een stijf gevoel en kan de pijn uitstralen naar het hoofd, de armen en de schouders.

Naast pijn aan de nek is een veel gehoorde nekklacht een stijve nek. Een stijve nek kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen wordt de stijve nek veroorzaakt door pijn aan de nekspieren. Maar kan ook veroorzaakt worden door irritatie van het botvlies, een kwetsuur aan de pezen / banden of door slijtage van de halswervels. Een stijve nek heeft men vaak in combinatie met andere klachten, denk hierbij aan hoofdpijn (hoge) rugpijn en pijnlijke schouders en armen.

Nekklachten als gevolg van het gebruik van de computer, tablet of smartphone zijn meestal niet ernstig en zijn te verhelpen.

Het probleem met nekklachten door het werk

Als je nekklachten hebt omdat je veel achter de PC zit te gamen dan is de oplossing eenvoudig: minder (of even helemaal niet meer) gamen en regelmatig een pauze om even wat te wandelen.

Als je beroepsmatig veel tijd achter de PC door brengt dan is het minder eenvoudig. Je kan moeilijk je werkgever gaan vertellen dat je niet meer achter de PC wilt werken als dit onderdeel van je werkzaamheden is.

Toch zijn er dingen die je kunt doen. Meestal worden nekklachten veroorzaakt door het gebruik van de muis en niet zozeer door het gebruik van het toetsenboord. Veel taken waarvoor we de muis gebruiken kunnen we ook uitvoeren met behulp van toetsenboord. Dit is minder belastend omdat we de handen dan op het toetsenboord kunnen houden zonder steeds naar de muis te moeten grijpen. De meest bekende handelingen welke je met het toetsenboord kunt doen zijn het selecteren (CTRL+A), het kopiëren (CTRL+C) en het plakken (CTRL+V). Maar wist je dat je iedere handeling op de PC met het toetsenbord kunt doen? Voor iedere handeling is er wel een toets combinatie, de muis heb je in principe helemaal niet meer nodig.

Een andere maatregel welke je kunt nemen is ieder uur even 5 minuten pauze nemen. Je hebt zelfs speciale software welke je op je PC kunt installeren. Die herinnert je hier ieder uur aan.

Een ander punt wat belangrijk is, is de hoogte van je beeldscherm. Probeer deze zo te plaatsen dat je niet naar beneden hoeft te kijken maar recht vooruit. Dit kan je doen met behulp van een monitorstandaard of door een paar pakken A4 papier onder je monitorvoet te plaatsen.

Oefeningen welke je kunt doen bij nekklachten

Met oefeningen kunnen we van de nekklachten af komen waardoor we de nek weer vrij kunnen bewegen. Bij het doen van oefeningen voor de nek is het belangrijk dat je deze op een ontspannen manier uitvoert zonder iets te forceren. Ga nooit over je pijngrens heen en doe de oefeningen tot aan je pijngrens. De oefeningen moet je altijd rustig uitvoeren met je volledige aandacht.

Oefening 1: het draaien van de nek

Maak de spieren in de nek los door heel rustig nee te schudden. Doe dit 10 maal achter elkaar. Je kan een lichte rek in de nek voelen, dat is prima, zolang je maar geen pijn voelt.

Oefening 2: het omhoog en omlaag bewegen van de nek

Maak de spieren in de nek los door heel rustig ja te knikken. Doe dit ook 10 maal achter elkaar. Je kan een lichte rek in de nek voelen, dat is prima, zolang je maar geen pijn voelt.

Oefening 3: de monnikskapspier rekken

Nu de nek met de eerste twee oefeningen wat los is gemaakt kunnen we de monnikskapspier gaan rekken.

Hou je hoofd recht naar voren en de schouders laag. Breng je rechteroor rustig richting je rechterschouder tot het punt waarop je een lichte rek voelt aan de linkerkant van de nek. Hou deze positie vervolgens nog 10 seconden vast. Vervolgens doe je de linkerkant. Doe iedere kant 3 keer.

Op het werk kan je deze oefeningen ieder uur eventjes doen. Als je meer pijn krijgt door deze oefeningen raadpleeg dan je huisarts of een fysiotherapeut.


Over de auteur
Robin is blogger voor de website geneeshetzelf.nl en schrijft met plezier over alles wat te maken heeft met onze gezondheid en voeding.


4 Reacties

  1. Goed verhaal. Wij denken ook dat kantoorwerk e.d. de meeste voorkomende plek is voor nekklachten e.d.

    Antwoord
  2. Kan ik nekspieren versterken met sport? Zo ja welke ? Krachttraining?

    Antwoord
  3. Bedankt voor de oefeningen die ik bij nekklachten kan doen! Mijn nek doet constant pijn, en ik heb geen idee wat de oorzaak is. Ik probeer deze oefeningen wel, en als ze niet helpen, ga ik naar een professionele fysiotherapeut.

    Antwoord
  4. Tijdens het begin van de coronavirus crisis gestopt met hardlopen! Nu pijn in de schouder en in de nek vooral s avonds na de werkzaamheden: Bukkende werkzaamheden, ieder avond achter de lagere computer zitten, de zitplaats is hoger! Misschien ook een verkeerde lighouding in bed?
    Wat kan ik hiermee doen? Een suggestie!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.