Nekpijn

Vrijwel iedereen heeft wel eens last gehad van nekpijn. Ook niet zo gek, want nekpijn is een klacht die vrij snel opgelopen kan worden. Bovendien is nekpijn een van de meest voorkomende klachten. Hoe nekpijn precies is niet altijd duidelijk. Het kan te maken hebben met het maken van een verkeerde beweging of bijvoorbeeld doordat men (langdurig) een verkeerde houding aanneemt.

Nekpijn
Nekpijn is zoals aangegeven veel voorkomende klacht bij mensen. Het hoeft niet direct te betekenen dat er ook daadwerkelijk iets ernstigs aan de hand is. In de meeste gevallen verdwijnt de pijn na een aantal dagen tot een week tot enkele weken weer en is er geen duidelijke oorzaak te vinden voor de nekpijn. Het komt maar zelden voor dat men last heeft van chronische nekpijn. Hiervan wordt gesproken indien de nekpijn na zes maanden nog niet is verdwenen.

De oorzaak
Het vervelende aan nekpijn is dat er in veel gevallen geen directe oorzaak te vinden is. In de meeste gevallen ontstaat het nadat men een verkeerde beweging heeft gemaakt of door overbelasting. Veel voorkomende oorzaken van nekpijn zijn het hebben van stijve spieren en een whiplash. Een whiplash is ook wel de Engelse term voor zweepslag.

Dit kunt u oplopen wanneer u bijvoorbeeld een ongeluk met de auto krijgt. Dit heeft dan voornamelijk betrekking wanneer een andere auto tegen uw auto aan botst. De nek maakt hierbij een schok beweging waardoor men een whiplash kan oplopen. Een andere eventuele oorzaak voor nekpijn kan zijn een nekhernia.

Symptomen en klachten
Het woord geeft al gelijk aan om wat voor klacht het gaat, pijn in de nek. Dit kan betrekking hebben op bijvoorbeeld een stijve nek. Hierbij ontstaat er een stijf gevoel in de nek dat erg pijn kan doen. De nek kan hard aanvoelen en tevens kunnen bepaalde bewegingen erg gevoelig zijn. In sommige gevallen kan de pijn uitstralen naar de schouders, de armen of het hoofd.

Wat te doen bij nekpijn
Indien men last heeft van een ‘gewone’ nekpijn waarbij geen duidelijke oorzaak is, is het van noodzaak om voldoende beweging te krijgen. Veel mensen ontwijken lichaamsbeweging vanwege de klachten aan de nek. Het kan een vervelend gevoel zijn, maar toch is het belangrijk om voldoende beweging te krijgen. Met te weinig lichaamsbeweging zullen de klachten verergeren.

Daarnaast kan het helpen om diverse oefeningen uit te voeren. Mochten deze oefeningen nog niet lukken omdat de nek niet zo ver kan buigen dan is een paar dagen rust vaak de oplossing. Na twee dagen rust kunt u de oefeningen nog een keer proberen en kijken hoe het dan gaat.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.