Nieuwe aanbevelingen medicijn domperidon

Geneesmiddelen met domperidon worden beperkt. Deze aanbevelingen zijn gedaan met het oog op cardiale bijwerkingen. Dat is het besluit van de EMA, ofwel de Europese Geneesmiddelen Agentschap. De nieuwe aanbevelingen gelden voor personen met:

  • Matig tot ernstig leverinsufficiëntie
  • Aandoeningen waar het hartgeleidingsinterval is verlengd of aangetast
  • Hartaandoeningen, zoals congestief hartfalen
  • Gelijktijdige toediening van andere geneesmiddelen als een medicijn tegen HIV (ritonavir), medicijnen tegen hepatitis C (telaprevir en boceprevir) en medicijnen tegen de ziekte van Parkinson.

Dit alles valt te lezen in het besluit dat is gemaakt na herbeoordeling van medicijnen met domperidon. Een goed voorbeeld hiervan zijn Domperidon zelf en het merk Motilium.

Misselijkheid

Uit de nieuwe aanbeveling rondom het medicijn domperidon blijkt dat het voordeel van het medicijn bij misselijkheid en braken opweegt tegen het nadeel van het medicijn. Dit geldt voor zowel kinderen, pubers als volwassenen. Dit alles geldt wel mits domperidon in de laagst mogelijk effectieve dosis wordt gebruikt. De maximale behandelingsduur met het medicijn domperidon mag niet langer zijn dan zeven dagen.

Enkele weken geleden veranderde het CBG, ofwel College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, al iets rondom het medicijn domperidon. Zo was het medicijn alleen nog op recept te verkrijgen. De afleverstatus werd veranderd van UA (uitsluitend apotheek) naar UR (Uitsluitend Recept).

Nieuwe aanbevelingen domperidon

De nieuwe aanbevelingen domperidon qua dosis en gebruik zijn de volgende:

  • Voor adolescenten en volwassenen die meer dan 35 kilogram wegen: 10 milligram per keer tot maximaal 3 maal per dag met een maximale dosis van 30 milligram per dag.
  • Voor adolescenten en kinderen die minder dan 35 kilogram wegen: 0.25 milligram per kilogram lichaamsgewicht per inname, maximaal 3 maal per dag met een maximale dosis van 0.75 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag.
  • Rectaal volwassenen en adolescenten die meer dan 35 kilogram wegen: rectaal 30 milligram per keer tot maximaal 2 keer per dag. De registraties van 10 milligram zetpillen voor zuigelingen en 60 mg zetpillen voor volwassenen worden ingetrokken.

De maatregelen houden onder meer in dat twee bekende geneesmiddelen verdwijnen uit de apotheek. Dit zijn Touristil, medicijn tegen reisziekte, en zetpillen met een hoge dosis van het merk Motilium tegen braken en misselijkheid.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.