Obstipatie baby kan voorkomen worden. Er wordt dan ook wel gesproken over verstopping. Er zijn veel ouders die net een baby hebben gekregen en vertellen dat de baby last heeft van obstipatie. Ouders maken zich hier zorgen over en dat is begrijpelijk.
Oorzaken van obstipatie baby
De mogelijke oorzaken van obstipatie bij de baby zijn bijvoorbeeld dat de verhouding van zuigelingenvoeding en water niet goed is. Het kan ook zijn dat je baby last heeft van een voedselallergie. Je baby kan ook last hebben van pijn bij de ontlasting omdat er een kloofje in de anus aanwezig is. Het kan zijn dat kinderen hierdoor de ontlasting proberen op te houden. Als je baby nog moedermelk krijgt, dan is de ontlasting vaak dun. Als de baby overgaat op onverteerbare vezels van plantaardige voedingsproducten dan wordt de ontlasting al dikker, het gaat hierbij bijvoorbeeld om fruit en volkoren brood. Het kan van korte duur zijn dat je kindje last heeft van obstipatie, maar soms duurt het ook wat langer. Meestal gaat het over wanneer zij op vaste voeding overstappen, maar dan is het wel van belang dat er goed gekeken gaat worden wat de oorzaak van de obstipatie is. Hierdoor kun je het in de toekomst wellicht eerder herkennen en verhelpen.
Helpen bij obstipatie baby
Als je baby last heeft van obstipatie dan wordt er bij het consultatiebureau vaak het advies gegeven om 10cc water toe te voegen aan de voeding. Dit wordt geadviseerd wanneer er geen duidelijke oorzaak is voor de obstipatie bij de baby. Als je meer vocht binnen krijgt dan wordt de ontlasting ook zachter, dat is de reden die achter het advies schuilt. Soms is het nodig om de baby een laxeermiddel te geven zodat de obstipatie aangepakt kan worden. Dit wordt altijd in overleg gedaan met de arts. Je mag kinderen die jonger zijn dan twee jaar zonder overleg sowieso geen medicatie (Bisacodyl) geven. Het is belangrijk dat je wanneer je een vermoeden hebt van obstipatie bij je baby even naar huisarts gaat om het na te laten kijken en hier over te praten. Zeker wanneer het wat langer duurt is het van belang dat er contact wordt opgenomen met de arts. Bij twijfel is het altijd beter om meteen naar de huisarts te gaan, het kan zijn dat er wat anders aan de hand is waardoor de ontlasting van de baby vast blijft zitten. De arts zal je kindje lichamelijk onderzoeken en de ouders vragen stellen of dat hij voldoende eet en drinkt. Aan de hand daarvan wordt een conclusie getrokken of dat er wel of geen sprake is van obstipatie bij de baby en wat hier aan gedaan kan worden.
0 reacties