Obstipatie baby

Obstipatie is de meest voorkomende klachten bij kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat ruim 100.000 kinderen in Nederland wel eens last hebben of last hebben gehad van obstipatie. Obstipatie kan ontstaan bij volwassenen, kinderen en dus ook bij baby’s.

Obstipatie bij baby’s
Obstipatie kan niet alleen bij volwassenen en kinderen ontstaan, maar ook bij baby’s. Vaak kan dit echter geen kwaad. Een veel voorkomende oorzaak voor een verstopping bij baby’s is dat het zenuwstelsel nog niet voldoende ontwikkeld is. Baby’s voelen dus wel dat ze moeten poepen maar weten soms niet precies hoe ze dit moeten doen.

De ontlasting wordt dus opgehouden waardoor na verloop van tijd verstopping ontstaat. Zolang de ontlasting zacht is kan dit echter geen kwaad. Zodra het zenuwstelsel zich verder heeft ontwikkeld krijgen baby’s door hoe ze moeten poepen en zal dus de obstipatie vanzelf weer verdwijnen.

Oorzaken
In bijna alle gevallen heeft de verstopping bij baby’s te maken met de voeding. Wanneer er een overgang wordt gemaakt van borstvoeding naar flesvoeding bijvoorbeeld. Ook kan er sprake zijn van een verkeerde houding wat betreft de flesvoeding. Hierbij kunt u denken aan te veel poeder en te weinig water. Een andere mogelijke oorzaak voor het ontstaan van obstipatie bij baby’s is een voedselallergie. Indien dit het geval is, is het van belang om contact op te nemen met het consultatiebureau.

Obstipatie bij baby’s verhelpen
De oplossing voor obstipatie bij baby’s is meestal eenvoudig. Zo wordt aangeraden om meer water aan de voeding toe te voegen. De ontlasting wordt zachter waardoor het gemakkelijker wordt voor het kind om te poepen. Zodra het kind ouder is dan 6 maanden, dan kan er worden aangeraden, in overleg met het consultatiebureau, om tomatensap of sinaasappelsap aan het kind te geven. Deze sapjes bevorderen de stoelgang van de baby.

Mochten deze oplossingen geen soelaas bieden, dan is het verstandig om contact op te nemen met een huisarts. Er kan worden gekeken of er eventueel laxeermiddel kan worden voorgeschreven. De voorkeur van artsen gaat echter niet uit naar laxeermiddel. Kinderen onder de 2 jaar mogen bovendien geen Bisacodyl gebruiken.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.