Obstipatie kind

Obstipatie is een ander woord voor verstopping. Zowel volwassenen als kinderen kunnen hiermee te maken krijgen. Ongeveer 3% van alle kinderen in Nederland heeft wel eens last van obstipatie. Dit komt voornamelijk voor in de leeftijdscategorie tussen de 0 en 4 jaar. Bij kinderen is het in de meeste gevallen niet ernstig en gaat het binnen een maand weer over.

Heeft mijn kind obstipatie?
Wanneer uw kind ineens minder naar het toilet gaat om zijn/haar ontlasting kwijt te raken en last heeft van een harde en droge ontlasting, dan wijst dit op obstipatie. Bij obstipatie gaat het poepen een stuk moeilijker. Daarnaast kunnen er ook verschillende klachten optreden. Het ontstaan van deze vervelende kwaal kan door verschillende oorzaken komen. Daarnaast verschilt het per leeftijdscategorie wat de oorzaken kunnen zijn.

Wanneer uw kind in de peuterleeftijd zit kan het door de volgende oorzaken komen:
– Het te weinig binnen krijgen van vezels;
– te weinig drinken;
– te weinig beweging;
– te druk is met andere dingen en dus niet tijdig naar het toilet gaan;
– wanneer er drang is, dit gevoel negeert;
– pijn bij het poepen;
– spanning of stress heeft;
– als uw kind niet lekker in zijn/haar vel zit;
– omdat uw kind in een vreemde omgeving is en daarom het wc bezoek uitstelt.

Symptomen
Kinderen geven het niet altijd zelf aan wanneer het poepen moeilijker gaat of zelfs pijn doet. Daarom is het belangrijk om te herkennen wanneer er een verandering is in het toilet gewoonten van uw kind. Als u een vermoeden heeft, praat er dan over met uw kind. Vaak schamen kinderen zich hier voor.

De volgende symptomen kunnen optreden wanneer uw kind last heeft van obstipatie:
1. Verandering van het ontlastingspatroon: ga uit van het normale ontlastingspatroon van uw kind, verandert dit, dan kan dat wijzen op verstopping.

2. Moeite met poepen: als u ziet dat uw kind ineens veel meer zijn/haar best moet doen om zijn/haar ontlasting kwijt te raken.

3. Pijn bij het poepen of buikpijn: wanneer uw kind al een langere tijd last heeft van een moeilijke stoelgang, kan dit buikpijn veroorzaken. Daarnaast kan er tijdens het poepen scheurtjes ontstaan aan de anus omdat de stoelgang hard en droog is, dit veroorzaakt de pijn tijdens het poepen.

4. Last van een opgezette buik en winderigheid: door een verstopping kan er lucht ontstaan in de buik, hierdoor ontstaat de winderigheid.

5. Bloed in de ontlasting: doordat de anus kan scheuren door de harde ontlasting kan het gaan bloeden.

Wat nu?
Uw kind kan erg veel klachten ervaren wanneer het last heeft van obstipatie. In de meeste gevallen hoeft u zich niet direct zorgen te maken, vaak gaat het binnen een aantal weken weer over. Zelf zijn er een aantal dingen die u kunt doen om de verstopping tegen te gaan. Gezonde voeding, voldoende drinken en genoeg bewegen is voor een kind van groot belang.

Zorg ervoor dat uw kind ongeveer 1 tot 1,5 liter per dag drinkt. Daarnaast is het eten van veel vezels goed voor de darmen. Belangrijk is om uw kind te vertellen dat wanneer het de drang heeft om naar de wc te moeten, hij/zij ook direct naar het toilet gaat.

Als het gaat om ernstige klachten, dan is het verstandig om bij een huisarts langs te gaan. In de meeste gevallen wordt er dan een laxeermiddel voor geschreven, waardoor de ontlasting een stuk makkelijker zal gaan.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.