Obstipatie symptomen

Obstipatie symptomen kunnen bij iedereen anders zijn. Er is wel een algemeen lijstje bekend met zaken  die kunnen duiden op obstipatie, deze worden hier besproken. Het is van belang dat je deze kunt herkennen zodat je hiernaar kunt handelen wanneer jij of je kindje last heeft van obstipatie.

De algemene symptomen van obstipatie

Zoals zojuist vermeld kunnen de symptomen van obstipatie per persoon verschillen. Het ligt er ook aan hoe vaak je ontlasting hebt in de week. Het kan zijn dat je dagelijks ontlasting hebt, anderen eens per twee dagen, maar wanneer hierin een verschil optreedt, is het goed om daar eens over na te denken. Is het misschien obstipatie? Wanneer je minder dan drie keer in de week ontlasting hebt dan kan dat duiden op obstipatie. Misschien ga je om de dag naar het toilet voor je ontlasting en nu eens per vier dagen, dat is natuurlijk niet goed, dit kan heel goed duiden op obstipatie. Als je hard moet persen om je ontlasting kwijt te kunnen, dan is dat ook een symptoom dat hoort bij obstipatie, dit komt zowel bij kinderen als volwassenen voor. Het kan ook zo zijn dat je het idee hebt dat je darmen niet helemaal leeg zijn. Of dat je het gevoel hebt dat de darmen door iets geblokkeerd worden, ook dat zijn duidelijke symptomen die kunnen wijzen op obstipatie.

Andere symptomen die horen bij obstipatie

Er zijn nog meer symptomen die samen kunnen gaan met obstipatie. Als je veel last hebt van winderigheid of gasvorming dan kan dat ook wijzen op een verstopping, net als het hebben van een opgeblazen gevoel of maagpijn of maagkrampen. Wanneer er sprake is van verlies van ontlasting (ook wel overloopincontinentie genoemd), is het belangrijk hier snel wat aan te doen. Bij volwassenen kan er wanneer er sprake is van obstipatie ook sprake zijn van blaascontrole problemen of ontlastingsverlies. Het is geen pretje om te hebben, maar het kan vaak wel goed worden aangepakt als men de oorzaak weet. De oorzaak kan bij kinderen en volwassenen anders zijn, meer hierover kun je lezen bij de oorzaken van obstipatie. Natuurlijk is de juiste behandeling ook van belang, dit onderwerp wordt behandeld bij obstipatie verhelpen. Als ouder heb je een belangrijk taak om het ontlastingsproces zo prettig mogelijk te laten verlopen voor je kindje, zonder pijn. Voeding speelt hierin een grote rol, kleine kinderen zijn afhankelijk van wat volwassenen hen te eten geven. Daarom is het belangrijk om vezelrijke voeding aan de kinderen te geven zodat zij goed naar de wc kunnen. Laat ze ook goed bewegen want ook dat is bevorderlijk voor de ontlasting.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.