Ochtendmisselijkheid is positief nieuws

Zwanger en misselijkheid gaan vaak hand in hand. De meest vervelende bijkomstigheid van een zwangerschap is toch wel de misselijkheid. En dan met name de ochtendmisselijkheid. Ondanks het vervelende gevoel, is het volgens recent onderzoek een gunstig teken. Uit Canadees onderzoek blijkt namelijk dat zwanger en misselijkheid een teken zijn van een goede zwangerschap. Het zou zelfs illustreren dat het goed gaat met de baby in de buik. Zwanger en misselijkheid is dus juist een gewenste combinatie zo stellen de onderzoekers.

Het onderzoek

De Canadese onderzoekers betrokken tien eerdere studies bij het onderzoek. Deze tien studies zijn uitgevoerd tussen 1992 en 2012 in diverse landen. Iedere studie was een onderzoek naar een mogelijk verband tussen ochtendmisselijkheid en het verloop van de zwangerschap. De Canadese onderzoekers probeerde aan de hand van eerder gepubliceerd materiaal het verband te bepalen tussen ochtendmisselijkheid en de gezondheid van de baby.

De conclusie van de Canadese onderzoekers was duidelijk omtrent zwanger en misselijkheid. Ochtendmisselijkheid kan wijzen op verminderde kans op aangeboren afwijkingen. Ook is de kans aanzienlijk kleiner op een miskraam, een te vroeg geboren baby of een baby met een te laag gewicht. Toch zeggen de onderzoekers dat je je geen zorgen hoeft te maken, wanneer je geen last hebt van ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap. Ochtendmisselijkheid biedt namelijk geen garantie voor een volledig gezond kindje.

Zwanger en misselijkheid herkenbaar

De termen ‘Zwanger en misselijkheid’ zijn veel op het internet ‘geGooglede’ zoekopdrachten. Veel vrouwen blijken er last van te hebben tijdens de zwangerschap. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen de misselijkheid liever kwijt dan rijk zijn. Na het lezen van deze informatie kan dit wel eens de omslag zijn in de perceptie van vrouwen. Ochtendmisselijkheid blijkt juist een positieve werking te hebben op de gezondheid van de baby.

Wat te doen bij ochtendmisselijkheid?

  • Eet voor het slapen gaan een klein beetje yoghurt of een beschuitje. In ieder geval iets lichts. Hierdoor heb je voldoende suikers als je de volgende dag weer wakker wordt. De kans op ochtendmisselijkheid wordt op die manier minder.
  • Eet als je wakker wordt, het liefst in liggende houding, iets lichts. Hierbij valt te denken aan een zoet koekje, cracker met honing of beschuitje met iets zoets.
  • Beperk de inname van koffie.
  • Vermijd vet voedsel.
  • Drink minimaal twee liter water per dag tussen de maaltijden door.
  • Voorkom dat je een lege maag hebt en zorg dat je altijd wat licht verteerbaars in je tas hebt.
  • Drink munt, gember of kamille thee indien je de misselijkheid voelt opkomen.

Lees hier meer tips tegen misselijkheid.

1 Reactie

  1. Beste, Zo’n positief nieuws vind ik het niet. Het is gewoon uiterst vervelend en is volkomen hinderlijk. Maar goed, ben blij dat het goed gaat met het kind als ik er last van heb.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.