Bij atriumfibrilleren ontstaan er veel prikkels in de boezems die snel en kriskras door elkaar heen gaan. De hartslag in de boezems is erg hoog, maar de kamers houden dit ritme niet bij. In de kamers zal de hartslag ongeveer twee keer zo laag zijn als in de boezems. Iemand met boezemfibrilleren heeft last van een te hoge en onregelmatige hartslag. We kunnen een onderscheid maken tussen paroxismaal atriumfibrilleren en permanent atriumfibrilleren.
Wat is paroxismaal atriumfibrilleren?
Paroxismaal atriumfibrilleren betekent aanvalsgewijs atriumfibrilleren. Dit betekent dat u meerdere aanvallen van atriumfibrilleren zult hebben, maar dat u hier niet gedurende lange tijd last van heeft. Als de aanvallen niet langer dan zeven dagen aanhouden, spreken we van paroxismaal atriumfibrilleren. Het kan voorkomen dat deze vorm van boezemfibrilleren uiteindelijk wel overgaat in permanent atriumfibrilleren.
Welke factoren kunnen paroxismaal atriumfibrilleren veroorzaken?
Er zijn diverse factoren die paroxismaal atriumfibrilleren kunnen veroorzaken. Zo kunnen de aanvallen ontstaan door stress of inspanning, maar ook door het gebruik van drugs. Het nuttigen van (een teveel aan) enkele voedingsmiddelen – zoals alcohol en koffie – kan tevens paroxismaal boezemfibrilleren tot gevolg hebben.
Daarnaast kan de aandoening ontstaan door koorts, bloedarmoede of een hartoperatie. Het is ook bekend dat sommige medicijnen van invloed kunnen zijn op het ontstaan van paroxismaal atriumfibrilleren.
Welke aandoeningen kunnen paroxismaal atriumfibrilleren veroorzaken?
Het is goed mogelijk dat paroxismaal boezemfibrilleren wordt veroorzaakt door een andere aandoening. Hartafwijkingen en schildklieraandoeningen zijn twee bekende veroorzakers. Maar ook suikerziekte en een hoge bloeddruk kunnen paroxismaal atriumfibrilleren tot gevolg hebben. Daarnaast zijn er nog een aantal zeldzame ziekten – zoals slaapapneu – die paroxismaal boezemfibrilleren kunnen veroorzaken.
Een arts zal altijd onderzoeken of een andere aandoening de veroorzaker is van paroxismaal atriumfibrilleren. Dan is het namelijk mogelijk om deze aandoening te behandelen, waardoor waarschijnlijk ook meteen het atriumfibrilleren wordt behandeld.
Permanent atriumfibrilleren
Permanent atriumfibrilleren is een vorm van atriumfibrilleren waarbij de aanvallen gedurende langere tijd aanhouden. We spreken van permanent boezemfibrilleren als de aanvallen langer aanhouden dan zeven dagen. Permanent atriumfibrilleren zal vaak niet vanzelf genezen, waardoor het nodig is om een behandeling te volgen. Met een elektrische prikkel of met behulp van medicijnen zal de arts proberen het hartritme weer normaal te krijgen.
Het hart zal niet altijd weer in het normale ritme komen, zeker niet als u al lange tijd rondloopt met permanent atriumfibrilleren. Als het hart niet meer in zijn normale ritme komt, zal de arts kiezen voor een andere behandeling. In de meeste gevallen zal hij u in ieder geval antistollingsmiddelen voorschrijven, want hiermee kunt u het ontstaan van bloedstolsels voorkomen.
0 reacties