Psoriasis behandeling

Psoriasis is een veel voorkomende huidaandoening die niet besmettelijk is. De oorzaken van de huidziekte zijn niet precies bekend, waardoor er nog geen echte behandeling voor psoriasis is. Het is dan ook niet mogelijk om psoriasis te genezen, maar er zijn wel verschillende middelen waarmee de symptomen kunnen worden verminderd.

Wat is psoriasis?
Psoriasis is een huidaandoening die verschillende vormen kent. Het kenmerkende symptoom van deze ziekte is een huiduitslag met rode plekken die erg kan jeuken. De plekken kunnen op verschillende delen van het lichaam ontstaan en bij de meeste vormen van psoriasis treedt schilfering op. De oorzaken van de huidziekte zijn niet precies bekend, maar we weten wel dat erfelijkheid, infecties en stress vaak een rol spelen bij het ontstaan van psoriasis.

Psoriasis behandeling met zalf of crème
Een arts zal bij psoriasis meestal een crème of zalf voorschrijven. In de meeste gevallen zal dit een middel met corticosteroïden zijn, maar crèmes of zalven met koolteer of salicylzuur worden ook vaak aangeraden. In een enkel geval schrijft een arts een middel voor dat calcitriol, calciportiol of ditranol bevat.

Psoriasis behandeling met lichttherapie
Als een psoriasis behandeling met een zalf of crème niet voldoende aanslaat, zal een arts vaak lichttherapie aanraden. Meestal wordt er dan gekozen voor een behandeling met UVB licht, maar u kunt ook worden behandeld met PUVA licht.

Psoriasis behandeling met capsules, tabletten of injecties
Bij ernstige vormen van psoriasis wordt vaak een psoriasis behandeling met capsules, tabletten of injectie voorgeschreven. Deze middelen bevatten stoffen als ciclosporine, methothrexaat of acitretine. Het kan ook voorkomen dat een arts kiest voor een psoriasis behandeling met fumaraten of biologische geneesmiddelen als efalizumab en etanercept.

Wat kunt u zelf doen tegen psoriasis?
De huiduitslag van psoriasis kan verergeren door te krabben. Probeer dit dan ook niet te doen, ook al jeukt het nog zo erg. U kunt beter de jeuk verminderen door op de huid te kloppen. Ook is het goed om te huid vet te houden. Dit kunt u doen door de uitslag in te smeren met zalven en crèmes of door te baden met badolie. Gebruik hiervoor het liefst producten zonder zeep of parfum als de huiduitslag open is gegaan.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.