Psoriasis guttata

Psoriasis is een huidziekte met rode plekjes die kunnen schilferen. Er zijn verschillende soorten psoriasis en psoriasis guttata komt slechts bij 2% van de mensen met psoriasis voor. “Gutta” betekent letterlijk druppel in het Latijns en psoriasis guttata is hiernaar vernoemd doordat de rode plekjes die zich op de huid vormen op druppels lijken. Meestal gaat de huidziekte binnen twee tot drie maanden vanzelf over, maar vaak vormt psoriasis guttata zich tot normale psoriasis.

Waardoor wordt psoriasis guttata veroorzaakt?
De huiduitslag die optreedt met psoriasis guttata wordt veroorzaakt door een teveel aan witte bloedcellen en een teveel aan huidcellen. De witte bloedcellen zorgen voor een ontstekingsreactie van de huid en ook de huidcellen veroorzaken huidafwijkingen. Veel mensen krijgen psoriasis nadat ze een keelontsteking of een ontsteking aan de amandelen hebben gehad, omdat de ontsteking ervoor zorgt dat er teveel witte bloedcellen worden aangemaakt.

Ook psychische factoren zoals stress kunnen psoriasis guttata veroorzaken. Daarnaast is het bijna zeker dat erfelijke factoren een rol spelen. Psoriasis guttata is niet besmettelijk en kan dus niet ontstaan door in aanraking te komen met iemand anders met deze huidaandoening.

Wat zijn de symptomen?
Het meest kenmerkende symptoom van psoriasis zijn de rode, jeukende plekjes op de huid die op druppels lijken. Deze plekjes zijn ongeveer twee tot tien millimeter groot en kunnen gaan schilferen. Over het algemeen ontstaat deze huiduitslag op de romp en de ledematen. Een ander veel voorkomend verschijnsel bij psoriasis guttata zijn de irritaties en putjes aan de nagelriemen die uiteindelijk veel pijn kunnen gaan doen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Een arts kan de diagnose psoriasis guttata meestal stellen aan de hand van de symptomen en de medische voorgeschiedenis. Meestal maakt hij ook een keelkweek op streptokokken om te onderzoeken of u eerder een ontsteking met deze bacterie in de keel of de amandelen heeft gehad. Dit kan namelijk de oorzaak van de psoriasis guttata zijn. In sommige gevallen zal hij de huid microscopisch willen onderzoeken. Hiervoor zal hij een stukje huid wegnemen met een huidbiopt.

Hoe wordt psoriasis guttata behandeld?
Psoriasis guttata wordt in de meeste gevallen behandeld met zalfjes of crèmes met corticosteroïden. Het komt ook voor dat de arts tabletten of capsules voorschrijft of kiest voor het toedienen van injecties in de huid. Andere keren wordt er gekozen voor een lichttherapie met ultraviolet licht. In sommige gevallen worden de keelamandelen operatief verwijderd.

Wat kunt u zelf doen tegen psoriasis guttata?
Als u psoriasis guttata heeft, moet u ervoor zorgen dat u zo min mogelijk krabt. Hierdoor zal de huid namelijk open gaan en kunnen er nieuwe plekjes ontstaan. Daarnaast kunt u dan gemakkelijker een huidinfectie krijgen. Het kan goed zijn om vettige crèmes op de huid te smeren, zodat de huid niet verder uitdroogt. Stress kan de huidaandoening verergeren en stressfactoren kunt u dan ook het beste vermijden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.