Psoriasis inversa

Psoriasis inversa ofwel omgekeerde psoriasis is een vorm van psoriasis waarbij de symptomen afwijkend zijn. Bij alle andere vormen van psoriasis ontstaat de huiduitslag voornamelijk aan de buitenkant van de ledematen, maar bij psoriasis inversa bevinden de rode plekken zich voornamelijk aan de binnenkant van de ledematen. Nog een groot verschil met andere vormen van psoriasis is dat de rode plekken bij psoriasis inversa niet schilferen.

Waardoor wordt psoriasis inversa veroorzaakt?
Psoriasis inversa komt vaak voor bij mensen met een andere vorm van psoriasis. Dan wordt het geen psoriasis inversa genoemd, maar geven we het dezelfde naam als de vorm die iemand al heeft. De huidaandoening komt echter ook voor bij mensen die geen andere vorm van psoriasis hebben en dan wordt het wel psoriasis inversa genoemd. In het tweede geval spelen erfelijkheid, infecties, wrijving en schaafwonden vaak een rol bij het ontstaan van de huidziekte.

Wat zijn de symptomen?
Zoals al eerder genoemd ontstaat de huiduitslag bij psoriasis inversa meestal aan de binnenkant van de ledematen, maar het kan ook op andere delen van het lichaam voorkomen. De jeukende huiduitslag bestaat uit rode, glinsterende plekken die glad en vochtig zijn. Er kunnen pijnlijke kloven ontstaan in het midden van deze plekken en de plekken kunnen een witte kleur krijgen als u veel zweet.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose psoriasis inversa wordt meestal gesteld aan de hand van de symptomen. De symptomen kunnen echter worden verward met een schimmelinfectie of bepaalde vormen van eczeem. Als de symptomen niet duidelijk genoeg zijn, kan de arts een microscopisch onderzoek doen door middel van een huidbiopt.

Hoe wordt psoriasis inversa behandeld?
Psoriasis inversa wordt net als andere vormen behandeld met een crème of zalf met coricosteroïden. Het verschil is echter dat voor psoriasis inversa absoluut niet de sterkste crèmes of zalven mogen worden gebruikt. De plekken op de huid nemen namelijk veel meer op, waardoor het al snel teveel kan zijn. Vaak schrijft een arts ook een antischimmelmiddel voor, omdat de plekken op de huid gevoelig zijn voor schimmelinfecties.

Wat kunt u zelf doen tegen psoriasis inversa?
Psoriasis inversa kan worden veroorzaakt door wrijving en hierdoor zal het dan ook verergeren. Zorg er dan ook voor dat de plekken op uw huid zo min mogelijk wrijving ervaren. Droog uw huid na het wassen niet af door te wrijven, maar dep de huid droog. Daarnaast kunt u het beste katoenen kleding dragen die niet knelt. Gebruik tevens zo min mogelijk producten die parfum of zeep bevatten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.