Psoriasis vulgaris

Psoriasis vulgaris komt bij ongeveer tachtig procent van de mensen met psoriasis voor en het is dan ook de meest voorkomende vorm van psoriasis. Het is een huidaandoening met grote rode plekken met witte schilfers. Psoriasis vulgaris is een chronische ziekte die niet besmettelijk is. De huidziekte ontstaat voornamelijk bij jongeren tussen de zestien en twintig jaar oud en bij volwassenen rond hun zestigste levensjaar.

Waardoor wordt psoriasis vulgaris veroorzaakt?
Het is niet helemaal duidelijk waardoor psoriasis vulgaris wordt veroorzaakt, maar we weten wel dat erfelijkheid een rol speelt. Daarnaast zijn er meerdere omgevingsfactoren die de huidaandoening kunnen uitlokken of verergeren. Vaak worden infecties met streptokokken, psychologische stress en beschadigingen van de huid als mogelijke oorzaken aangewezen. Ook zouden hormonale factoren, medicijngebruik, roken en alcohol een rol kunnen spelen.

Wat zijn de symptomen?
Het meest kenmerkende symptoom van psoriasis vulgaris is de jeukende huiduitslag die bestaat uit rode plekken ter grootte van een handpalm.Meestal ontstaan er witte schilfers op deze plekken. De huiduitslag ontstaat voornamelijk op ellebogen, knieën, hoofd en onderrug, maar psoriasis vulgaris kan zich over het gehele lichaam verspreiden. Daarnaast kunnen er putjes en inkepingen op de nagels ontstaan en het kan zelfs voorkomen dat de nagels verkleuren en loskomen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose psoriasis vulgaris kan de arts meestal stellen aan de hand van de symptomen en de medische voorgeschiedenis. Hij zal naar uw verhaal luisteren en waarschijnlijk ook uw lichaam onderzoeken. Het kan voorkomen dat de diagnose moeilijk te stellen is. Dan zal de arts een bloedonderzoek doen of een stukje huid onderzoeken onder de microscoop.

Hoe wordt psoriasis vulgaris behandeld?
Psoriasis vulgaris wordt over het algemeen behandeld met plaatselijke geneesmiddelen. Zo worden vaak zalven of crèmes met corticosteroïden of teer voorgeschreven. Als de plaatselijke behandeling niet werkt of als meer dan twintig procent van het lichaam bedekt is met huiduitslag, wordt er meestal gekozen voor lichttherapie. Hierbij wordt het lichaam behandeld met ultraviolet licht.

Voor ernstige vormen van psoriasis vulgaris zal een arts algemene therapie aanraden. Hiermee wordt het gehele lichaam behandeld. Algemene therapie bestaat meestal uit het innemen van tabletten of capsules of het toedienen van injecties met corticosteroïden of middelen die het afweersysteem onderdrukken.

Wat kunt u zelf doen tegen psoriasis vulgaris?
Psoriasis vulgaris zal nooit helemaal weggaan, maar u kunt de symptomen wel verminderen. Zoutbaden en zonlicht schijnen goed te werken. Ook is het goed om niet te roken en geen alcohol te gebruiken, aangezien dit de symptomen van psoriasis vulgaris kan verergeren. Daarnaast kan het helpen om gezond en gevarieerd te eten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.